Αναζήτηση στο Goddess.gr

Valdemar Poulsen

  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Αμερικανός εφευρέτης Oberlin Smith (1840-1926), εξοικειωμένος με το μηχανικό φωνογράφημα εγγραφής του Edison, πειραματίστηκε στο Bridgeton, N.J το 1878 με μαγνητική εγγραφή σε χαλύβδινο σύρμα και σε βαμβακερά και μεταξωτά νήματα εμποτισμένα με χαλύβδινη σκόνη και αποκόμματα από λεπτό σύρμα. Ο Smith δεν ολοκλήρωσε μια μηχανή εργασίας «εξαιτίας ενός άλλου έργου». Το 1888 πρόσφερε την ιδέα στο κοινό μέσω ενός άρθρου στο βρετανικό περιοδικό Electrical World.

Στην εταιρεία Telegraph της Κοπεγχάγης, το 1898 ο Δανός εφευρέτης Valdemar Poulsen (1869-1942) κατέγραψε τη φωνή του τροφοδοτώντας ένα σήμα τηλεφωνικού μικροφώνου σε έναν ηλεκτρομαγνήτη που κινήθηκε κατά μήκος ενός χαλύβδινου σύρματος πιάνου. Το 1899 κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ίδρυσε μια εταιρεία για την κατασκευή του Telegraphone, ενός πρωτοποριακού τηλεφωνητή. Μια απλή έκδοση που αποθηκεύει 2 λεπτά ήχου σε δίσκους χάλυβα διαμέτρου 130 χιλ. (5 ίντσες). Ένα μέσο εγγραφής από χαλύβδινο σύρμα τυλιγμένο γύρω από έναν κύλινδρο που κρατάει ακουστικά μέχρι 30 λεπτά. Ο συνεργάτης της Poulsen, Peder Oluf Pedersen (1874-1941), κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δίσκους ηλεκτρολυτικής επιμετάλλωσης με διάφορα μαγνητιζόμενα υλικά. Το Telegraphone έλαβε ένα Grand Prix στην Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού του 1900, όπου κατέγραψε τον αυτοκράτορα Franz Josef της Αυστρίας.

Το 1905, η American Telegraphone Company χορήγησε άδεια για το σχεδιασμό της Poulsen για μια μηχανή υπαγόρευσης, αλλά οι συσκευές εγγραφής με καλώδια βρήκαν περιορισμένη αποδοχή μέχρι την ανάπτυξη ενισχυτών σωλήνων κενού. Ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920, οι γερμανικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αμερικανικές εταιρείες έχτισαν γενιές μηχανών για ραδιοφωνικές εκπομπές και στρατιωτικές εφαρμογές. Οι ταινίες χάλυβα που αναπτύχθηκαν στη Σουηδία τη δεκαετία του 1930 βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα του ήχου και παρέμειναν σε χρήση από το BBC και άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στη δεκαετία του 1950 αλλά τελικά αντικαταστάθηκαν από ταινίες ταινίας χαμηλότερου κόστους.