Αναζήτηση στο Goddess.gr

Ισπανική ομελέτα με πατάτα: Τα κόλπα και η αυθεντική συνταγή

  • 5
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares

Η τορτίγια ντε πατάτας ή αλλιώς ισπανική ομελέτα με πατάτα είναι από τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά πιάτα της χώρας της μεσογειακής αυτής χώρας. Τα αυγά και οι τηγανισμένες ή βραστές πατάτες χρησιμεύουν ως μια νόστιμη βάση ενώ οι παραλλαγές είναι πολλές και απίστευτα γευστικές. Όποια συνταγή κι αν επιλέξεις, το Goddess.gr σου αποκαλύπτει όλα τα μυστικά ώστε η ισπανική ομέλέτα σου να βγει τέλεια!

Τα κόλπα για την τέλεια ισπανική ομελέτα με πατάτα

  • Ο αριθμός των αυγών που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτάται από το μέγεθος τους. Αναφορικά με τις αναλογίες συνιστούμε ένα μεγάλο αυγό ανά 100 γραμμάρια πατάτας.
  • Είναι καλύτερα να κόψεις τις πατάτες σε ομοιόμορφες φέτες ίδιου μεγέθους για να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο.
  • Όσον αφορά τη σειρά, πρώτα τηγανίζουμε τις πατάτες και στη συνέχεια το κρεμμύδι. Ο λόγος είναι ότι τα κρεμμύδια δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ψημένα. Προτείνουμε ακόμη να τα κάνεις σε ξεχωριστά τηγάνια. θα παρατηρήσεις τη διαφορά στη γεύση και την υφή.
  • Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο ήπιας γεύσης, όχι απαραίτητα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Μια πρέζα μαγιάς σε σκόνη στα αυγά κατά το χτύπημα θα τα κάνει πλούσια και σπογγώδη. Και αν προσθέσεις λίγο γάλα το μείγμα θα απογειωθεί.
  • Μην χτυπάς τα αυγά για αρκετή ώρα για να μην κόψουν.
  • Το καλύτερο πιάτο για την ισπανική ομελέτα, τορτίγια με πατάτες είναι το ψωμί! Σέρβιρέ τη πάνω σε φέτες ψωμιού.

Κλασική ισπανική ομελέτα με πατάτα
(Συνταγή για 3 μερίδες)

Υλικά 

  • 3 μεγάλες πατάτες (120 γρ)
  • 4 αυγά (80 γρ)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (60 γρ)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (200 ml)
  • Αλάτι

Οδηγίες παρασκευής

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε ζουλιέν τα κρεμμύδια και τις πατάτες. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι πέντε λεπτά αργότερα. Ρίχνουμε αλάτι για έξτρα γεύση. Στραγγίζουμε το λάδι που περισσεύει. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε. Αλείφουμε ένα ταψάκι ή τηγάνι αντικολλητικό με λάδι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα, καλύπτουμε το σκεύος με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά. Γυρνάμε την ομελέτα κι από την άλλη πλευρά να ψηθεί και τη σερβίρουμε ζεστή πάνω σε φέτες από ψωμί.

Παραλλαγές ισπανικής ομελέτας με πατάτα ή αλλιώς τορτίγια ντε πατάτας

  • Μπορείς να προσθέσεις λαχανικά όπως για παράδειγμα πιπεριές, καρότο, κολοκυθάκια, μανιτάρια.
  • Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις να εντάξεις λουκάνικο κομμένο σε φέτες και ψιλοκομμένο ζαμπόν.