Αναζήτηση στο Goddess.gr

Αρακάς: Πώς θα τον μαγειρέψεις για να τον τρώνε όλοι

  • 7
  •  
  •  
  •  
    7
    Shares

Τα φρέσκα προϊόντα είναι πάντα προτιμότερα από τα κατεψυγμένα γι΄ αυτό τον Απρίλιο ένα από τα πιάτα που καλό είναι να μπαίνουν στο τραπέζι είναι και ο αρακάς. Η υψηλή του διατροφική αξία από μόνη της είναι ένας ισχυρός λόγος για να σε πείσει να τον δοκιμάσεις, ακόμη κι αν δεν είναι από τα πρώτα λαχανικά της επιλογής σου. Αν επίσης νηστεύεις θα σου δώσει λύση στην καθημερινή ερώτηση «τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;». Σε κάθε περίπτωση, το Goddess.gr σου δίνει ιδέες για να πειραματιστείς και να φτιάξεις καταπληκτικά πιάτα με αρακά.

Τι να προσέξεις

  • Ο φρέσκος αρακάς καλό είναι να καταναλωθεί το συντομότερο μετά τη συγκομιδή του. Διαφορετικά καλό είναι να καταψυχθεί, αφού βέβαια πρώτα τον καθαρίσεις και τον ζεματίσεις.
  • Οι λοβοί του πρέπει να είναι καθαροί και τα μπιζέλια του να έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα.

Ο βασικός κανόνας: λίγο μαγείρεμα. Ο αρακάς δε θέλει πολύ ώρα βράσιμο, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να λιώσει και να γίνει πουρές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 ιδέες για να δώσεις γεύση κι άρωμα στα νηστίσιμα πιάτα

Πιάτα με αρακά: Πώς να τον μαγειρέψεις;

Λαδερός αρακάς: Παραδοσιακός και διαχρονικός

Η βασική συνταγή θέλει τον αρακά να γίνεται λαδερός. Φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και άνηθος είναι τα συστατικά της πιο απλής συνταγής για ένα πλούσιο σε γεύση πιάτο. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη λύση.

Λεμονάτος αρακάς: Κλασικός και μυρωδάτος

Αν δεν είσαι τόσο της σάλτσας δοκίμασε να κάνεις τον αρακά λεμονάτο, συνδυάζοντας τον με πατάτες και καρότα. Αρακάς, χυμός λεμονιού, κρεμμύδι και λίγος άνηθος θα σου δώσουν ένα πλήρες γεύμα.

Αρακάς σαλάτα

Μπορείς επίσης να τον συνδυάσεις με άλλα λαχανικά για ένα γρήγορο και ελαφρύ κρύο γεύμα. Αγκινάρες, καρότα, μανιτάρια είναι μόνο μερικά από αυτά. Και φυσικά μπορείς να δώσεις άρωμα στη σαλάτα σου με φρέσκα μυρωδικά όπως ο δύοσμος ή ο μαιντανός.

Συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι

Ο αρακάς ταιριάζει τέλεια ως συνοδευτικό με όλα τα κρέατα . Είναι άριστη γαρνιτούρα για ψητό αρνί, για κοκκινιστό ή λεμονάτο μοσχάρι, για μπιφτέκια ή ακόμη και λευκά κρέατα όπως το κοτόπουλο. Επίσης ταιριάζει γευστικά με τα περισσότερα μαλάκια όπως για παράδειγμα το καλαμάρι, το θράψαλο κι οι σουπιές αλλά και με ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός.

Πουρές ή εναλλακτικό χούμους

Μια άλλη λύση είναι να κάνεις πουρέ αρακά, που μπορεί να καταναλωθεί σκέτος ή ως γαρνιτούρα. Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις μια παραλλαγή του χούμους, όπου στην κλασική συνταγή αντί για ρεβύθια θα χρησιμοποιήσεις αρακά. Όσο κι αν σου ακούγεται παράξενο, ταιριάζει απίστευτα με το ταχίνι.

Tip: Αν θέλεις να ενισχύσεις τη γεύση του αρακά μπορείς αντί για νερό να τον βράσεις μέσα σε ζωμό.