Αναζήτηση στο Goddess.gr

Τα 5 μυστικά της κινέζικης κουζίνας για αρχάριους

 • 7
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

«Όλοι ξέρουν να τρώνε και να πίνουν αλλά λίγοι είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν από γεύση» είχε πει ο Κομφούκιος αναφορικά με τη μαγειρική.

Σε αυτή τη φράση του Κομφούκιου περικλείεται όλη η κουλτούρα της κινέζικης κουζίνας. Η κινέζικη μαγειρική, όπως και η κουλτούρα του λαού, έχει πνευματικές προεκτάσεις και βασίζεται στη γνώση της τροφής και της φυσιολογίας της γεύσης, με καταβολές στις διδασκαλίες του Ταοϊσμού και του Κομφουκιανισμού. Για τους Κινέζους τίποτα δεν είναι τυχαίο! Όλα τα στοιχεία σε ένα πιάτο πρέπει να είναι καλά ισορροπημένα με τελικό στόχο την αρμονία. Πώς το πετυχαίνουν;

Τo Goddess.gr σου δίνει τα βασικά πέντε μυστικά – τους πέντε κεντρικούς πυλώνες – της κινεζικής μαγειρικής τέχνης!

Χρώμα: Κάθε πιάτο είναι μια παλέτα χρωμάτων

Το χρώμα στην κινέζικη κουζίνα έχει μεγάλη σημασία. Κάθε συστατικό έχει το δικό του χρώμα με κάποια να το διατηρούν κι άλλα να το αλλάζουν κατά το μαγείρεμα. Η λογική πάντως είναι μια, όλα τα υλικά δένουν χρωματικά σε μια γευστική παλέτα. Για τους Κινέζους δε μετράει μόνο η γεύση αλλά και τη εμφάνιση ενός πιάτου!

Άρωμα: Δεν είναι τυχαία η χρήση του τζίντζερ, μοσχολέμονου κι άλλων αρωματικών

Η έννοια του αρώματος είναι επίσης κυρίαρχη στην εμπειρία της γεύσης. Οι Κινέζοι μάγειρες χρησιμοποιούν μυρωδικά και βότανα με έντονη γεύση κι άρωμα όπως το φρέσκο κρεμμυδάκι, το τζίντζερ, μοσχολέμονο, σκόρδο, αλλά και κρασί για να δώσουν ένταση στα πιάτα.

Γεύση: Ο συνδιασμός είναι που κάνει τη διαφορά

Έχουμε συνδυάσει το κινέζικο με τη γλυκόξινη γεύση αλλά στην πραγματικότητα στην ασιατική κουζίνα και ειδικά στην κινέζικη συναντούμε πέντε γεύσεις: γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και πικάντικη! Η διαφορά έγκειται στο ότι η κινέζικη κουζίνα συνδυάζει τις παραπάνω γεύσεις κατά τρόπο που να δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα και γευστικό συνδυασμό. Και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο!

Υφή: Ο τρόπος έχει σημασία

Ζωτικής σημασία είναι η υφή του φαγητού. Όπως και στην περίπτωση της γεύσης ή των χρωμάτων, έτσι και η υφή του δε χρειάζεται να είναι ενιαία. Το φαγητό μπορεί να είναι λείο, μαλακό, τραγανό ή να στηρίζεται στο συνδυασμό διαφορετικών υφών για ένα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Οι Κινέζοι ξέρουν να τολμούν αλλά δε ρισκάρουν. Παντρεύουν τις αντιθέσεις με έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο που εν τέλει μοιάζει αρμονικός.

Αρμονία: Πώς θα την πετύχεις;

Ελάχιστα κινέζικα πιάτα γίνονται με ένα μόνο έξτρα υλικό εκτός από το βασικό. Κι αυτό διότι αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την Ταοϊστική φιλοσοφία του γιν και του γιανγ. Γι΄αυτό και στα περισσότερα κινέζικα πιάτα συναντάμε το βασικό υλικό (πχ κρέας ή ψάρι), με επιπρόσθετα υλικά (κυρίως λαχανικά) για να υπάρξει η αντίθεση αλλά και η ισορροπία γεύσης, χρώματος, αρώματος και υφής. Για παράδειγμα αν κύριο συστατικό είναι το κρέας, πχ το κοτόπουλο θα μπορούσε κανείς να παίξει με το χρώμα και τις υφές για να δημιουργήσει ένα αρμονικό πιάτο. Πιπεριές, μανιτάρια, σέλινο ή ακόμη και το αγαπημένο των Κινέζων μπαμπού, δίνουν στο φαγητό την αντίθεση, φέρνοντας όμως ισορροπία.

Γνώριζες ότι:

 • Η χορτοφαγική μαγειρική έχει μεγάλη παράδοση στην Κίνα. Οι Κινέζοι την ακολουθούν είτε για λόγους υγείας, είτε στη βάση της βουδιστικής θρησκείας.

 • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά δεν κυριαρχούν στην κινέζικη κουζίνα. Πιάτα με γάλα είναι Δυτική παραλλαγή.

 • Τα λαχανικά πάντα μαγειρεύονται απλά και λίγο. Τόσο όσο χρειάζεται.