Αναζήτηση στο Goddess.gr

Μαρινάρα στο κρέας; Όλοι οι τρόποι για να γίνει μαλακό κάθε κομμάτι

  • 17
  •  
  •  
  •  
    17
    Shares

Το κρέας βγήκε σκληρό κι ας ακολουθείς πιστά τις οδηγίες της συνταγής; Συμβαίνει και στις πιο έμπειρες μαγείρισσες. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κομμάτια κρέατος από τη φύση τους σκληρά οπότε δε σημαίνει πως απαραίτητα έκανες λάθος. Υπάρχει τρόπος να σιγουρευτείς πως το κρέας θα βγει τρυφερό και μαλακό μετά το ψήσιμο;  To Goddess.gr σου δίνει μερικές συμβουλές για να ακολουθήσεις.

Οι μαρινάδες που θα σε σώσουν

Τα οξέα βοηθούν να γίνει το κρέας μαλακό γι΄αυτό και οι περισσότερες συνταγές συνιστούν μαρινάρισμα. Οξέα με βάση τα εσπεριδοειδή,  το ξύδι ή ακόμη και το γάλα κάνουν το κρέας τρυφερό.  Το κλειδί είναι να αφήσεις το κρέας στη μαρινάδα αρκετή ώρα, κάτι που θα δώσει γεύση και θα μαλακώσει τις ίνες του. Ένας άλλος τρόπος είναι να το μαρινάρεις τοποθετώντας πάνω του κομμένες ροδέλες από φρούτα όπως η παπάγια κι ο ανανάς. Τα φρούτα αυτά περιέχουν ένζυμα που μαλακώνουν το κρέας. Πρόσθεσε τα καρυκεύματα που θέλεις κι η μαρινάδα σου είναι έτοιμη.

Το αλάτι μπαίνει ΠΑΝΤΑ μετά το ψήσιμο

Το λάθος που κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές είναι πως αλατίζουν το κρέας πριν το ψήσιμο. Στην πραγματικότητα αυτή η τεχνική είναι ότι χειρότερο για το κρέας αφού το αλάτι τραβάει όλη την υγρασία από το κρέας, το αφυδατώνει και το σκληραίνει. Για να μαλακώσεις  τις ίνες του κρέατος αλλά να μην το αφυδατώσεις, αλάτισέ το καλά με μια γερή στρώση αλατιού, άσε το για μια ώρα μέσα στο ψυγείο να «ψηθεί» με το αλάτι και στη συνέχεια ξέπλυνε το και ψήσε το.

Το κόψιμο έχει σημασία

Ένα από τα βασικότερα για να μείνει το κρέας τρυφερό είναι η κοπή του. Το κρέας κόβεται είτε κόντρα στις ίνες του για να γίνει μαλακό ή με κοπή στην επιφάνεια που διευκολύνει την απορρόφηση της μαρινάδας.

Ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά

Το μαγείρεμα σκληρών κομματιών κρέατος σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά. Οι σκληρές ίνες θα διασπαστούν, αφήνοντάς το τρυφερό.

Δοκίμασε να το χτυπήσεις

Ως γνωστόν, το χτύπημα μαλακώνει τους ιστούς του κρέατος έτσι ώστε να γίνει τρυφερό. Και φυσικά το κάνεις πριν το ψήσιμο! Το μειονέκτημα είναι πως αν το χτυπήσεις αρκετά θα αλλάξει το σχήμα του κρέατος αλλά σίγουρα θα το κάνει πιο μαλακό.