Αναζήτηση στο Goddess.gr

Μαγειρική με μπαχαρικά: Μάθε πώς θα γίνεις η νέα master chef!

  • 4
  •  
  •  
  •  
    4
    Shares

Δε χρειάζεται κανείς να παρακολουθεί το master chef για ν΄ αντιληφθεί πως η έντονη καρύκευση του φαγητού σε βαθμό που καλύπτει τις γεύσεις των συστατικών, μόνο πετυχημένη δε μπορεί να θεωρηθεί. Τα μπαχαρικά δίνουν άρωμα, γεύση, ένταση και προσωπικότητα στη μαγειρική, ωστόσο, υπάρχουν κανόνες για να μην καταλήξει το πιάτο σε… φιάσκο. Η πετυχημένη χρήση των μπαχαρικών είναι αυτή που αναδεικνύει τις γεύσεις και τα αρώματα του πιάτου. Μάθε πώς θα τα χρησιμοποιήσεις σωστά με τον ενδεδειγμένο τρόπο, φτιάχνοντας πιάτα που θα συζητηθούν και θα σε χρίσουν τη Goddess της κουζίνας.


Προσοχή στο «πάντρεμα» διαφορετικών μπαχαρικών

Η σωστή χρήση μπαχαρικών, όσο απλή κι αν φαίνεται, χρειάζεται εμπειρία γι΄ αυτό αν είσαι στο ξεκίνημα των μαγειρικών σου δοκιμών άρχισε από τα πιο βασικά. Αν βέβαια θελήσεις να πειραματιστείς με πιο έντονα αρώματα κι ένταση μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας δύο βασικούς κανόνες: αφενός να μη χρησιμοποιήσεις περισσότερα από τρία στο σύνολο κι αφετέρου να φροντίσεις τα υπόλοιπα δύο να είναι πιο ήπια. Βέβαια, υπάρχει και η ασφαλής λύση των έτοιμων μειγμάτων του εμπορίου. Σε καταστήματα μπαχαρικών, ακόμη και στο σουπερμάρκετ θα βρεις έτοιμα μείγματα μπαχαρικών για κρέας, σαλάτες κ.α.

Πώς θα αναδείξεις τη γεύση και τα αρώματα;

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι σεφ προτιμούν τους μύλους. Τα αλεσμένα μπαχαρικά «ξεθυμαίνουν» ενώ το άλεσμά τους διασφαλίζει στο μέγιστο το άρωμά τους. Αν μάλιστα τα ζεστάνεις ελαφρώς (σε ένα ταψάκι ή τηγάνι) και στη συνέχεια τα κοπανίσεις λίγο σε ένα γουδί θα αποδώσουν το μέγιστο των αρωμάτων τους και ακόμα πιο έντονη γεύση!

Πότε ρίχνουμε τα μπαχαρικά; Στην αρχή ή στο τέλος;

Ο κανόνας θέλει τα μπαχαρικά – ειδικά τα φρεσκοτριμμένα – να μπαίνουν στο τέλος του μαγειρέματος κι όχι στην αρχή, όπως συνηθίζεται. Εξαίρεση αποτελούν μπαχαρικά όπως η κανέλα σε στικ και το γαρύφαλλο που χρειάζονται περισσότερη ώρα σε θερμότητα για να δώσουν άρωμα στο φαγητό. Αυτά τα μπαχαρικά μπορούμε να τα προσθέσουμε στην αρχή. Αντίθετα,  τα υπόλοιπα καλό είναι να μπαίνουν λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αργότερα, λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε τα υπερβολικά καυτερά μπαχαρικά όπως τα αφρικανικά κόκκινα πιπέρια ή το πιπέρι καγιέν κι αυτό εξαιτίας της έντασής τους.


Πώς θα καταλάβεις αν έχουν εξασθενήσει;

Μια απλή τεχνική για να καταλάβεις αν ένα μπαχαρικό διατηρεί την έντασή του και δεν είναι πολυκαιρισμένο είναι η δοκιμή! Τρίψε μικρή ποσότητα κόκκων ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Στη συνέχεια δοκίμασε για να καταλάβεις αν το άρωμα κι η γεύση του είναι χαρακτηριστική. Αν δεν μυρίζει ή η γεύση του είναι περίεργη μη το χρησιμοποιήσεις.

Με το χέρι ή από το βαζάκι;

Όσο έμπειρη κι αν είσαι στην κουζίνα, ένα λάθος στην ποσότητα μπαχαρικών, ειδικά αν είναι «δυνατά», δύσκολα διορθώνεται. Για να αποφύγεις κακοτοπιές, αντί να τα χρησιμοποιείς κατευθείαν από το βαζάκι, προτίμησε μύλο άλεσης. Εναλλακτικά βάλε μια μικρή ποσότητα σε ένα κουταλάκι ή το χέρι σου και στη συνέχεια ρίξε τα προσεκτικά στο φαγητό.