Αναζήτηση στο Goddess.gr

7 λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις πουρέ πατάτας

  • 8
  •  
  •  
  •  
    8
    Shares

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν άγευστο πουρέ, πόσο μάλλον αν δεν έχει και τη σωστή υφή. Όσο εύκολο πιάτο κι αν φαίνεται, ο πουρές πατάτας έχει τα μυστικά του αλλά και τις παγίδες του. Το Goddess.gr συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να ξέρεις κι όσα καλό είναι να αποφύγεις για να λάβεις την μεγαλύτερη βαθμολογία από τους σεφ της καρδιάς σου, που δεν είναι άλλοι από την οικογένεια και τους αγαπημένους σου. Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις να να φτιάξεις τον τέλειο πουρέ και γίνε η Master Chef του σπιτικού σου.

Οι ύπουλες παγίδες του πουρέ

1. Δεν αλατίζεις το νερό

Όταν οι πατάτες μαγειρεύονται, διογκώνονται κι απορροφούν το νερό, πράγμα που σημαίνει πως θα γίνουν πιο γευστικές αν έχεις φροντίσει να τις βράσεις μέσα σε αλατισμένο νερό. Η αλήθεια είναι πως το αλάτι μπορεί να προστεθεί και στο τέλος, ωστόσο, το βέλτιστο αποτέλεσμα θέλει την πατάτα να παίρνει γεύση κατά το βράσιμο!

2. Πρώτα βράζεις το νερό και μετά βάζεις τις πατάτες στην κατσαρόλα

Μέγα λάθος! Αν το κάνεις αυτό τότε οι πατάτες δε θα βράσουν ομοιόμορφα. Το εξωτερικό θα γίνει πολύ μαλακό και το εσωτερικό θα “κρατάει”.

3. Δεν στραγγίζεις καλά τις πατάτες

Ένας νερουλός πουρές είναι ότι χειρότερο. Άσε τις πατάτες να στραγγίξουν καλά πριν τις πολτοποιήσεις για να φτιάξεις τον πουρέ πατάτας.

4. Βάζεις το βούτυρο και το γάλα απευθείας από το ψυγείο

Πριν ρίξεις το βούτυρο ή και το γάλα στην κατσαρόλα για να φτιάξεις τον πουρέ άσε τα για λίγο εκτός ψυγείου ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτό τον τρόπο θα απορροφηθούν καλύτερα από τις καυτές πατάτες δίνοντας άρωμα και γεύση στον πουρέ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μαγειρική με μπαχαρικά: Μάθε πώς θα γίνεις η νέα Master Chef

5. Ανακατεύεις πολύ τον πουρέ

Όπως προείπαμε, όταν οι πατάτες βράσουν, οι κόκκοι του αμύλου διογκώνονται. Κατά τη διαδικασία αυτή, γίνονται επίσης πολύ ευαίσθητοι. Το συνεχές ανακάτεμα κρύβει λοιπόν τον κίνδυνο να απελευθερωθεί το άμυλο και να καταλήξει ο πουρές κολλώδης.

6. Χρησιμοποιείς λάθος τύπο πατάτας

Ήξερες πως πατάτα με πατάτα έχει διαφορά; Αν όχι, ήρθε η ώρα να το μάθεις. Οι πατάτες για πουρέ πρέπει να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο και αυτό για να μη γίνει ο πουρές κολλώδης. Προτίμησε πατάτες Νευροκοπίου ή Κύπρου.

7. Τον φτιάχνεις από νωρίς

Ο πουρές είναι από τα φαγητά της στιγμής. Αν ετοιμαστεί πολύ πριν το σερβίρισμα ή ακόμη χειρότερα μείνει στο ψυγείο για ολόκληρη τη νύχτα, θα χάσει την υφή του και τη γεύση του. Ο πουρές πρέπει να γίνει λίγο πριν το σερβίρισμά του. Κι αυτό είναι κανόνας απαράβατος.