Αναζήτηση στο Goddess.gr

Όλα τα SOS για την πιτυρίδα και πώς θα την ξεφορτωθείς!

  • 9
  •  
  •  
  •  
    9
    Shares

Η πιτυρίδα αποτελεί μία εξαιρετικά ενοχλητική αλλά αρκετά συχνή πάθηση του τριχωτού της κεφαλής. Μάθε όλα όσα πρέπει για να την ξεφορτωθείς.

Ιδιαίτερα τον χειμώνα, οι λευκές νιφάδες στα ρούχα δεν είναι και πολύ κολακευτικές. Το ίδιο και το να ξύνεσαι στο κεφάλι όπου σταθείς και όπου βρεθείς.

https://www.instagram.com/p/BtfSz7hFGvh/

Τι προκαλεί την πιτυρίδα;

Σύμφωνα με τον Dr. David Kingsley, που ειδικεύεται σε προβλήματα του κρανίου και των μαλλιών για πάνω από 35 χρόνια, η πιτυρίδα δεν προκαλείται λόγω ξηρότητας. «Συχνά ο κόσμος πιστεύει ότι η πιτυρίδα προέρχεται από το ξηρό δέρμα. Αλλά, η πιτυρίδα στην πραγματικότητα οφείλεται στο λιπαρό κρανίο», εξηγεί. Άρα, όσο πιο λιπαρό το κεφάλι σου, τόσο περισσότερη πιτυρίδα προκαλείται.

Η πιτυρίδα μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά μπορεί και όχι. «Ένα άτομο μπορεί να έχει πιτυρίδα ακόμα και αν δεν έχει κανένας άλλος στην οικογένεια», τονίζει.

Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνουν την πιτυρίδα να εμφανιστεί ή να χειροτερέψουν την υπάρχουσα κατάσταση. Η περίοδος της γυναίκας και το στρες αποτελούν κάποιες εσωτερικές αιτίες. Ενώ, στις εξωτερικές είναι ο κρύος και ξηρός καιρός και το γεγονός ότι λούζεσαι λιγότερο συχνά. Ακόμα και οι τροφές που επιλέγεις, όπως το τυρί ή η σοκολάτα, μπορούν να την προκαλέσουν. Αλλά, όλα αυτά ισχύουν για τα άτομα που είναι ήδη επιρρεπή στην πιτυρίδα.

https://www.instagram.com/p/BtXUAQBB3js/

Πώς θα την ξεφορτωθείς;

Αν έχεις εντοπίσει κάποια αιτία από τις παραπάνω, ο Kingsley συμβουλεύει να αφοσιωθείς πρώτα στο να την λύσεις. Για παράδειγμα, προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος και να λούζεσαι πιο συχνά. Και μην περιμένεις ότι η πιτυρίδα θα εξαφανιστεί σε ένα βράδυ και δεν θα επιστρέψει πάλι.

Σε κάθε περίπτωση, είτε εμφανίστηκε ξαφνικά, είτε είχες πιτυρίδα γενικά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα ειδικό σαμπουάν. «Αν οι λευκές νιφάδες είναι πάρα πολλές, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείς ένα αντιπυτιριδικό σαμπουάν κάθε μέρα. Και έπειτα, καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται, ίσως το χρησιμοποιείς μία φορά την εβδομάδα», αναφέρει ο Kingsley.

Θα πρέπει να έχεις στο νου ότι δεν λειτουργούν τα ίδια προϊόντα σε όλους. Για αυτό, ο Kinglsey συστήνει να δοκιμάσεις ένα σαμπουάν αρχικά για 28 ημέρες. Επειδή τόσος είναι και ο χρόνος που χρειάζεται το δέρμα σου για να ανανεωθεί. Αν δεις αποτελέσματα, τότε το σαμπουάν έχει δράσει και θα δεις ακόμα μεγαλύτερη διαφορά σε μία με δύο εβδομάδες.

Αν, όμως, το δοκίμασες και μέσα σε 28 ημέρες δεν είδες αλλαγή, ακόμα και με διαφορετικές μάρκες σαμπουάν, τότε ίσως πρέπει να πας σε έναν ειδικό. «Μερικές φορές χρειάζεται και η βοήθεια ενός επαγγελματία δερματολόγου με κάποια ειδική λοσιόν ή κρέμα», επισημαίνει ο Kingsley.