Αναζήτηση στο Goddess.gr

Εποχική τριχόπτωση: Μύθος ή αλήθεια; Μάθε τώρα

  • 11
  •  
  •  
  •  
    11
    Shares

Πολλές γυναίκες παρατηρούν σημαντική απώλεια μαλλιών καθώς μπαίνει το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι πρόκειται για μία εποχική τριχόπτωση.

 

Ιδιαίτερα τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη, πολλοί άνδρες αλλά κυρίως οι γυναίκες βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν μετά το λούσιμο ή το βούρτσισμα, με ρυθμούς μεγαλύτερους από τους κανονικούς.

 

Μετά από προσεκτικές αναλύσεις, Σουηδοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποια απώλεια μαλλιών οφείλεται όντως στο φθινόπωρο.

 

Φυσιολογικά, οι άνθρωποι συνηθίζουν να χάνουν 50 με 100 τρίχες την ημέρα, καθώς η κάθε τρίχα έχει έναν κύκλο ζωής από 2 περίπου μέχρι 6 χρόνια. Ωστόσο, περίπου το 10 τοις εκατό των μαλλιών στο κεφάλι ενός ανθρώπου μπορεί να βρίσκεται σε μία φάση(τελογενή) κατά την οποία είναι έτοιμο να πέσει.

 

Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι για τις γυναίκες αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι τρίχες να πέφτουν περίπου 100 ημέρες αργότερα, δηλαδή το φθινόπωρο και κυρίως τον Οκτώβρη. Ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρος στους ερευνητές, αλλά πολλοί επιστήμονες καταλήγουν στο γεγονός ότι μάλλον φταίει η ταλαιπωρία από τη ζέστη και τον ήλιο του καλοκαιριού.

 

Οι Σουηδοί επιστήμονες που μελέτησαν αυτό το φαινόμενο το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι γυναίκες βγάζουν περισσότερα μαλλιά τους καλοκαιρινούς μήνες για να προστατεύσουν το κρανίο τους από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, με τον ερχομό του φθινοπώρου, όταν δεν χρειάζεται αυτή η πρόσθετη ανάπτυξη, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν και παρατηρείται πιο έντονη τριχόπτωση.

 

Για να καταλάβεις και εσύ αν η τριχόπτωσή σου είναι κάτι το εποχικό, θα πρέπει να παρατηρήσεις προσεκτικά το κεφάλι σου. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις αν αντιμετωπίζεις κάποια πρόσθετη απώλεια μαλλιών είναι να κοιτάξεις τη χωρίστρα σου, καθώς θα αρχίσει να φαίνεται περισσότερο το κρανίο σου. Επίσης, αν συνηθίζεις να πιάνεις τα μαλλιά σου σε κοτσίδα, θα παρατηρήσεις ότι είναι πιο λεπτή από το συνηθισμένο.

https://www.instagram.com/p/BnidWYJHlq4/?hl=el&tagged=hairfall

 

Αν και κάποια τριχόπτωση είναι απόλυτα φυσιολογική, το ίδιο ισχύει και για την αναγέννησή των μαλλιών σου. Μπορεί ανά περιόδους να χάνεις μεγάλες ποσότητες μαλλιών σε καθημερινή βάση, αλλά, η γρήγορη ανάπτυξή τους και πάλι σημαίνει ότι αυτή η τριχόπτωση δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.