Αναζήτηση στο Goddess.gr

Γιατί να ζητάς πιο συχνά συγγνώμη από το παιδί σου

 • 4
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Δεν κάνουν λάθη μόνο τα παιδιά αλλά και ο γονείς. Κάθε φορά που σφάλεις μη διστάζεις να πεις τη μαγική λεξούλα και να παραδεχθείς το λάθος σου μπροστά στο παιδί σου. Άλλωστε, όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί από το «Μαζί για το παιδί», η παραδοχή των παραλείψεων και αδυναμιών μας μπροστά στα βλαστάρια μας, αποτελεί ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο.

Η ομάδα της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί μας καλούν να πούμε «ΝΑΙ» στη συγγνώμη και αναδεικνύουν τη σημασία της μέσα στην οικογένεια.

Τι διδάσκει η συγγνώμη στα παιδιά και τους γονείς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεχόμενοι τα λάθη μας:

 • Διδάσκουμε στα παιδιά την ανάληψη της ευθύνης για την πράξη τους και τα βοηθάμε να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που απορρέουν από την πράξη ή συμπεριφορά, την αξία και την παραδοχή του λάθους και τις έννοιες της συγχώρεσης και της ειλικρίνειας.
 • Διευρύνουμε τον ορίζοντα της σκέψης τους καθώς τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και μαθαίνουν να παραδέχονται τα λάθη τους και ταυτόχρονα να αποδέχονται τα λάθη των άλλων κατά τη διάρκεια της ζωή τους.
 • ενισχύουμε την ενσυναίσθησή τους αφού τους βοηθάμε να αναγνωρίσουν και τη θέση του άλλου που είναι ο δέκτης μιας μη θεμιτής πράξης ή συμπεριφοράς.

Να το λες και να το εννοείς

Η «συγγνώμη» που ζητάμε από τα παιδιά μας κρύβει και τη δική μας αυτογνωσία. Το πότε και πως πρέπει να την λέμε την καθορίζουν οι στιγμές της καθημερινότητας. Εκεί όπου «χτίζεται» η δομή του χαρακτήρα του παιδιού. Δεν είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται επιπόλαια, μόνο έπειτα από αρκετή σκέψη.

Το να ζητάμε συγνώμη είναι μια πράξη ωριμότητας και θάρρους και υποδηλώνει ότι έχουμε κατανοήσει το λάθος μας και δεν σκοπεύουμε να το επαναλάβουμε.

Πώς θα ζητήσεις συγγνώμη από το παιδί;

Πάρε λίγο χρόνο και εξήγησε στο παιδί  σε τι αναφέρεσαι, πως ένθωσες και γιατί ζητάς συγνώμη. Μέσω αυτής της διαδικασίας του δείχνεις ότι το σέβεσαι, ότι η γνώμη του μετράει για εσένα και ενδιαφέρεσαι για τα συναισθήματά του.

Δεν χάνεις το κύρος σου ως γονείς, αντίθετα, δείχνεις γενναιότητα και με αυτόν τον τρόπο λειτουργείς ως παράδειγμα για το παιδί σου για την ειλικρίνεια, την αξία της συγχώρεσης και την απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση σας.