Αναζήτηση στο Goddess.gr

Συμβίωση πριν από το γάμο: Τα υπέρ και τα κατά

  • 32
  •  
  •  
  •  
    32
    Shares

Η συμβίωση δένει το ζευγάρι ή οδηγεί σε χωρισμό; Οι μελέτες διχάζουν καθώς από τη μια οι έρευνες δείχνουν πως οι πιθανότητες χωρισμού αυξάνονται σαφώς μετά τη συμβίωση προ γάμου ενώ άλλες αποδεικνύουν πως το βήμα αυτό έχει οφέλη μακροπρόθεσμα και οδηγεί σε έναν ευτυχισμένο έγγαμο βίο με γερά θεμέλια. Το Goddess.gr σου παρουσιάζει τα θετικά και τα αρνητικά της συμβίωσης πριν από το γάμο.

Τα 3 υπέρ της συμβίωσης πριν από το γάμο

1. Μαθαίνεις τις συνήθειες του άλλου: Ένας από τους κυριότερους λόγους για να μείνεις με το σύντροφό σου είναι να μάθεις από την καλή κι από την ανάποδη τις συνήθειές του και να διαπιστώσεις αν μπορείς να αντέξεις τις ιδιοτροπίες του.

2. Είναι ένα καλό κρας τεστ: Η συμβίωση σε βοηθά να αποφασίσεις κατά πόσο είσαι έτοιμη για δέσμευση και φυσικά αν το άτομο αυτό είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα ήθελες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου. Άλλωστε, η συμβίωση σου δίνει μια ιδέα για το τι εστί έγγαμος βίος.

3. Μειώνονται τα οικονομικά (κι όχι μόνο) βάρη: Η συγκατοίκηση αυτομάτως σημαίνει και μείωση οικονομικών βαρών αλλά και ευθυνών. Ενοίκιο και λογαριασμοί μειώνονται, όπως επίσης και οι λοιπές υποχρεώσεις. Κι αν ο σύντροφός σου δε βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, ήρθε η ώρα να το κάνει. Μελέτη του Harvard Business School δείχνει πως τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του νοικοκυριού αλλά κι αυτά που χρησιμοποιούν οικιακή βοηθό είναι πιο ευτυχισμένα μαζί κι έχουν πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Τα 3 κατά της συμβίωσης πριν από το γάμο

1. Χάνεται η μαγεία του ραντεβού: Συγκατοικώντας χάνεις λίγη από τη μαγεία του ραντεβού και της προσμονής να δεις τον σύντροφό σου. Βέβαια, υπάρχουν τρόποι για να δώσει το ζευγάρι τονωτικές ενέσεις και να αναθερμάνει τον πόθο και τη φλόγα της σχέσης.

2. Τα μισά ζευγάρια που συγκατοικούν δεν παντρεύονται: Έρευνες δείχνουν πως μόνο το 50% των συντρόφων που αποφασίζουν να μείνουν μαζί οδηγούνται στα σκαλιά της εκκλησίας (ή του δημαρχείου). Αυτό συμβαίνει είτε διότι αποφασίζουν να χωρίσουν, είτε διότι πλέον ζουν σαν παντρεμένοι και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν το βήμα μέχρι το γάμο.

3. Είναι πιο εύκολη η απιστία: Έρευνες δείχνουν πως οι δυσκολίες μιας συγκατοίκησης οδηγούν ευκολότερα σε απιστία όταν δεν υπάρχει η δέσμευση του γάμου. Τα ευρήματα των ερευνών μάλιστα επιβεβαιώνουν πως οι σύντροφοι απατούν ο ένας τον άλλον όταν είναι δυσαρεστημένοι σε μια σχέση, αισθάνονται παραμελημένοι, θέλουν εκδίκηση μετά από καβγά ή απλά ερωτεύονται κεραυνοβόλα.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η συμβίωση πριν από το γάμο θα εξασφαλίσει μια επιτυχή σχέση, αλλά το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης πριν ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη.