Αναζήτηση στο Goddess.gr

Πώς βιώνουν τους καβγάδες των γονέων τα παιδιά;

  • 6
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares

Οι καβγάδες των γονέων μπροστά στα παιδιά είναι από τα χειρότερα που μπορούν να κάνουν οι γονείς. Καταλήγει σε αισθήματα ανασφάλειας και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία ενός παιδιού. Τα παιδιά που γίνονται θεατές καβγάδων εντός του σπιτιού βιώνουν έντονο άγχος που μπορεί να μετατραπεί σε θυμό, θλίψη ή φόβο. Όταν δε είναι μωρά, οι ψυχικές συνέπειες είναι χειρότερες.

To Goddess.gr σου ανοίγει τα μάτια και σου αποκαλύπτει τη σημασία που έχει ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον για το παιδί, όσο μικρό κι αν είναι. Ακόμη και τα μωρά που δεν έχουν αναπτύξει αντιληπτικές ικανότητες, υποσυνείδητα επηρεάζονται από τον τσακωμό.

Κι όμως τα βρέφη αντιλαμβάνονται τους καβγάδες

Λες μωρό είναι δεν καταλαβαίνει και οι καβγάδες με τον σύζυγο δίνουν και παίρνουν; Τα μωρά είναι σε θέση να κατανοούν υποσυνείδητα τη διάθεση των ατόμων γύρω τους, από τον τόνο της φωνής και τις χειρονομίες τους. Όπως ακριβώς αντιλαμβάνονται την αγάπη, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διαισθανθούν πότε μια κατάσταση είναι τεταμένη. Μάλιστα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά είναι τα βρέφη, οι καβγάδες μέσα στο σπίτι μπλοκάρει τη συναισθηματική του ανάπτυξη, οδηγώντας σε άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση μεγαλώνοντας.

Τα νήπια παίρνουν όλο το φταίξιμο σε έναν καβγά

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τα αίτια των συγκρούσεων αλλά έχουν την τάση να ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους. Νιώθουν ενοχές για τον καβγά των γονιών με τις αντιδράσεις τους να ποικίλουν ανά περίπτωση. Κάποια παιδάκια συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, άλλα κλαίνε κι άλλα αποσύρονται και κλείνονται στον εαυτό τους ή γίνονται επιθετικά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κάνουν αναδρομή σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης όπως πχ το να τα κάνουν πάνω τους ή να πιπιλίζουν το δάχτυλο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Τα παιδάκια δημοτικού μπαίνουν σε ρόλο δικαστή

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τι συμβαίνει γύρω τους. Αισθάνονται σοκ και ανησυχία βλέποντας τους γονείς να τσακώνονται ενώ και σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι εμφανές το αίσθημα της ενοχής. Ένα παιδάκι δημοτικού αισθάνεται ενοχές για τον καβγά των γονέων και νιώθουν το βάρος της απόφασης ως προς το ποια πλευρά θα πάρουν. Νομίζουν πως πρέπει να πάρουν στάση υπέρ της μαμάς και του μπαμπά κάτι που τους προκαλεί έξτρα ψυχολογικό βάτος.

Το συμπέρασμα είναι ένα: τέρμα οι καβγάδες μπροστά στα παιδιά.