Αναζήτηση στο Goddess.gr

Το βαζάκι της ευτυχίας: Ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια

 • 7
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Στην καθημερινότητά μας αμελούμε ή δε βρίσκουμε την κατάλληλη στιγμή να πούμε στους αγαπημένους μας πόσο νοιαζόμαστε γι΄αυτούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο σύντροφος, οι γονείς μας, ακόμη και τα παιδιά μας. Αυτό το κενό έρχεται να συμπληρώσει το “βαζάκι της ευτυχίας” και να διδάξει τα παιδιά μας με ευχάριστο τρόπο, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

To Goddess.gr σου μαθαίνει όλα τα μυστικά του παιχνιδιού και σε βοηθά να δημιουργήσεις οικογενειακές συνήθειες.

Το βαζάκι της ευτυχίας για όλη την οικογένεια

Πάρε ένα διάφανο βάζο, στόλισέ το όμορφα με μια κορδελίτσα και βάλε πάνω μια ετικέτα που θα αναγράφει “βάζο της ευτυχίας”. Ακόμη και το περιτύλιγμα έχει σημασία. Σε καθημερινή βάση όλη η οικογένεια θα βάζει μέσα ένα χαρτάκι για κάθε μέλος γράφοντας κάτι θετικό.

https://www.instagram.com/p/BgAzo01B1Hq/?hl=el&tagged=happinessjar

Μερικά παραδείγματα για να καταλάβεις τι εννοούμε είναι τα παρακάτω:

 • “Αισθάνομαι υπερήφανη για το πώς αντιμετώπισες το πρόβλημα στο σχολείο”
 • “Μου αρέσει όταν χαμογελάς”
 • “Είσαι πραγματικά ξεχωριστός”
  “Ευχαριστώ που με βοήθησες χθες”
 • “Είσαι ότι πιο σημαντικό έχω στη ζωή μου”
 • “Λυπάμαι που χθες σε έκανα και θύμωσες. Μερικές φορές νευριάζω αλλά θέλω να ξέρεις πως είναι ότι πιο όμορφο έχω στη ζωή μου”
 • “Μου άρεσε που παραδέχτηκες πως ήσουν εσύ που έσπασες το βάζο”
 • “Είμαι περήφανη για την προσπάθεια που έκανες στο σχολείο. Την επόμενη φορά θα τα πας ακόμη καλύτερα”
 • “Ξέρω κι εγώ κι εσύ πως έκανες λάθος αλλά σε εμπιστεύομαι και γνωρίζω πως δε θα επαναληφθεί”.

Φυσικά η λίστα μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς σου δίνουμε μόνο μια ιδέα για να καταλάβεις πως θα κινηθείς. Και φυσικά αντίστοιχα μηνύματα δε θα γράφεις μόνο εσύ αλλά κι ο σύζυγος και τα παιδιά σου. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, το βάζο της ευτυχίας θα ανοίγει και θα διαβάζετε δυνατά τα μηνύματα σε μια οικογενειακή στιγμή.

Τι μπορεί να διδάξει τα παιδιά και πως θα τα οφελήσει;

Θετική ενίσχυση

Το βάζο ευτυχίας είναι μια πολύ καλή στρατηγική που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση των παιδιών για να να λάβουν θετική ενίσχυση και τα βοηθά να ωριμάσουν.

Κάθε φορά που θα διαβάζουν πόσο περήφανοι είναι οι γονείς, όταν επιβραβεύονται για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν, όταν ακόμη και στο λάθος η μαμά κι ο μπαμπάς δείχνουν εμπιστοσύνη πως δε θα επαναληφθεί, το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τα λάθη του, αναλαμβάνει ευθύνες και ωριμάζει.
Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης

Ταυτόχρονα, όταν τα ίδια αφήνουν μικρά μηνύματα για τους γονείς, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους.

Έμφαση στο θετικό

Άλλωστε, το γεγονός ότι το βάζο ευτυχίας δίνει έμφαση στο θετικό είναι αρκετό από μόνο του. Ο σκοπός των μηνυμάτων που αφήνουμε στο βάζο καθημερινά είναι να επικεντρωθούμε μόνο στα θετικά. Όταν το κάνουμε αυτό, αλλάζουμε το τσιπ μας. Σταματάμε να δίνουμε τόση σημασία σε ό, τι μας ενοχλεί και τι μας ανησυχεί. Αντ ‘αυτού, εστιάζουμε στην καλοσύνη των αγαπημένων μας, θυμηθείτε ότι τους αγαπάμε πραγματικά και θυμόμαστε τι μας κάνει ευτυχισμένους.

Εστίαση στη λεπτομέρεια

Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που φέρνουν ευτυχία στη ζωή, πόσο μάλλον όταν πίσω από αυτά κρύβονται λόγια αγάπης και φροντίδας. Αυτές οι μικρές φρασούλες περικλείουν συναισθήματα και από μόνες τους είναι ικανές να φωτίσουν ακόμη και την πιο “μαύρη” ημέρα.

Καλλιέργεια ευγνωμοσύνης

Πολλές φορές παίρνουμε τα πράγματα δεδομένα και χάνουμε τη μαγεία. Την ίδια στιγμή κάποιο άτομο της οικογένειας μπορεί να νιώθει απογοήτευση ή να θεωρεί πως τα μέλη της οικογένειας δεν εκτιμούν όσα προσφέρει. Ένα ευχαριστώ ή η μαγική λεξούλα σ΄αγαπώ έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.