Αναζήτηση στο Goddess.gr

Παιδιά και τσιμπήματα κουνουπιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

 • 5
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά μπορούν να αποβούν κι εξαιρετικά επικίνδυνα, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε παιδιά ή μωρά. Κι επειδή στη χώρα μας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η «αφαίμαξη» από τους γνωστούς εχθρούς είναι έντονη, κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων προστασίας. Μάθε όλα όσα πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις το παιδί σου προστατευμένο από τα τσιμπήματα των κουνουπιών αλλά και πώς θα το αντιμετωπίσεις αν το κουνούπι καταφέρει να βρει στόχο. Το Goddess.gr σου δίνει όλες τις πληροφορίες.

Το τσίμπησε κουνούπι. Να φοβηθώ;

Είδες κοκκινίλα και φουσκάλα και φοβήθηκες μήπως έπαθε κάποια σοβαρή μόλυνση ή ακόμη χειρότερα αν έχει κολλήσει κάποια σοβαρή ασθένεια; Καταρχήν, βάλε λίγο πάγο για τη μείωση του οιδήματος και ίσως κάποια ανακουφιστική αλοιφή που θα σου συστήσει ο παιδίατρος. Η ερυθρότητα και κάποιος μικρός κνησμός, όπως επίσης και μικρό πρήξιμο είναι απόλυτα φυσιολογικά και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Επίσης, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, πολύ σπάνια ένα μολυσμένο κουνούπι μπορεί να μεταδώσει με το τσίμπημα κάποια δυνητικά σοβαρή  ασθένεια, όπως για παράδειγμα λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου ή ελονοσία.  Ωστόσο, η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη. Γι΄ αυτό παρακάτω σου δίνουμε ένα μικρό οδηγό προστασίας για να κρατήσεις τα κουνούπια μακριά από το παιδί.

Οδηγός προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

 1. Προσπάθησε να αποφεύγεις να παίζει σε  μέρη με στάσιμο νερό, υγρό γρασίδι ή πρόσφατα ποτισμένα λουλούδια.
 2. Προσπάθησε να μη βγαίνετε βόλτες από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση κουνουπιών.
 3. Κατά τη βόλτα σας σε εξωτερικό χώρο, μπορείς να χρησιμοποιείς φορητές κουνουπιέρες στο καρότσι.
 4. Τοποθέτησε σήτες σε πόρτες και παράθυρα στο σπίτι, με ιδιαίτερη έμφαση στο δωμάτιο του παιδιού.
 5. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών γι΄ αυτό φρόντισε να έχεις σε λειτουργία ανεμιστήρα ή κλιματιστικό, με μέτρο βέβαια για να μην κρυολογήσει το παιδί.
 6. Αντικατέστησε τις λάμπες του μπαλκονιού με λαμπτήρες κίτρινου χρώματος που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
 7. Προσοχή στα εντομοκτόνα. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση εντομοκτόνων που διαχέονται στον αέρα για να μην τα εισπνέουν τα παιδιά. Σε περίπτωση χρήσης τους, φρόντιζε να αερίσεις σωστά το χώρο, ειδικά το δωμάτιο του παιδιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
 • Εντομοαπωθητικά με DEET ή με έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε βρέφη και παιδάκια κάτω των τριών ετών.
 • Μη βάζεις ΠΟΤΕ εντομοαπωθητικό στα χέρια του παιδιού γιατί μπορεί να το βάλει στο στόμα ή στα μάτια.