Αναζήτηση στο Goddess.gr

Καβγάδες γονέων: 5 επιπτώσεις στο παιδί που δεν είχες σκεφτεί

 • 5
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους κι ως εκ τούτου, οι καβγάδες τους τα επηρεάζουν σε πολλαπλά επίπεδα. Καλό είναι η επίλυση όποιων συγκρούσεων αν γίνεται σε κλίμα πολιτισμού, με ειρηνικό τρόπο αν δε θέλεις να περάσεις τη βία και το φόβο στην καθημερινότητα του παιδιού σου. Όσο ευτυχισμένοι και ώριμοι κι αν είστε ως ζευγάρι, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές στο σπίτι κι εκεί οφείλετε να σκεφτείτε τις επιπτώσεις των έντονων καβγάδων στα παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που το Goddess.gr αναλύει το ζήτημα και μοιράζεται μαζί σου τους 5 κύριους λόγους για τους οποίους οφείλεις να προφυλάξεις το παιδί σου από τους καβγάδες του ζευγαριού.

 1. Προβλήματα στη φυσική ανάπτυξη

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι καβγάδες των γονέων μπορούν να εκδηλωθούν σωματικά στα παιδιά. Έχει αποδειχτεί πως παιδιά που βιώνουν σωματική ή λεκτική βία στο σπίτι υποφέρουν από προβλήματα ύπνου, διατροφικές διαταραχές, ψυχοσωματικές ασθένειες και πολλά άλλα κι ως εκ τούτου δεν αναπτύσσονται σωστά.

 1. Συναισθηματικές επιπτώσεις

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά δεν έχουν άλλο πλαίσιο αναφοράς εκτός από τους γονείς τους. Έτσι, γίνεται σαφές πως σε μια οικογένεια που οι διαμάχες είναι ο κανόνας, το παιδί γίνεται αποδέκτης τοξικών συναισθημάτων που καλείται να διαχειριστεί, όπως για παράδειγμα η απογοήτευση ή ο θυμός, συναισθήματα που συνήθως εκφράζονται μέσω επιθετικότητας ή με την εκδήλωση φοβιών και έντονου άγχους, κατά περίπτωση.

 1. Κοινωνικές επιπτώσεις

Επίσης μια αρνητική επίπτωση των τσακωμών των γονέων μπροστά στο παιδί είναι η κοινωνικότητα του και η ικανότητά του να επικοινωνεί και να δημιουργεί φιλίες και στενές σχέσεις. Με την αποφυγή συναισθηματικής σύνδεσης, το παιδί προσπαθεί ασυνείδητα να διαφυλάξει τον εαυτό του από τον συναισθηματικό πόνο που ήδη έχει βιώσει μέσω των καβγάδων των γονέων.

 1. Γνωστικές επιπτώσεις

Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες καβγάδων των γονέων, έχει αποδεχτεί πως αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσης, μέχρι και απόσπασης προσοχής, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει τη σχολική τους επίδοση. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μηχανισμό άμυνας μέσω του οποίου το παιδί προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την πραγματικότητα, να ελαχιστοποιήσει τις συγκρούσεις και το άγχος. 1. Επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση

Από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις είναι και ο σχηματισμός αρνητικών συναισθημάτων και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κατά κάποιο τρόπο το παιδί αισθάνεται ένοχο και υπεύθυνο για τις διαμάχες των γονέων κάτι που οδηγεί σε έντονο στρες, κατάθλιψη και άγχος.