Αναζήτηση στο Goddess.gr

Συμβουλές για ξεπεράσει το παιδί τη φοβία στο σκοτάδι

  • 6
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares

Τα περισσότερα παιδιά έχουν φοβία στο σκοτάδι κι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Πώς μπορείς να το βοηθήσεις να ξεπεράσει τον φόβο του χωρίς να νιώσει πίεση κι άγχος; Το Goddess.gr σου δίνει έναν μικρό οδηγό για να χειριστείς την κατάσταση.

Διασκέδασε το φόβο του

Μια καλή ιδέα για να δοκιμάσεις είναι το παιχνίδι. Ευχάριστες δραστηριότητες στο σκοτάδι είναι άκρως βοηθητικές στο να συνηθίσει και να συμφιλιωθεί το παιδί με την ιδέα ενός σκοτεινού δωματίου. Μπορείς για παράδειγμα να παίξετε το παιχνίδι των σκιών σχηματίζοντας διάφορα σχήματα στον τοίχο και φτιάχνοντας ευχάριστες ιστορίες.

Μη λες όχι στο αναμμένο φωτάκι

Ένα απαλό φως από κάποιο λαμπάκι ή πορτατίφ δημιουργεί μια γαλήνια ατμόσφαιρα ενώ ταυτόχρονα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στο παιδί.

Μην ενισχύεις το φόβο του

Αν το παιδί ξυπνήσει κλαίγοντας και ζητά επίμονα να ανάψεις τα φώτα για να ξανακοιμηθεί, μην ενδώσεις ενισχύοντας το φόβο του. Προσπάθησε να βρεις τρόπο να το ηρεμήσεις και μείνε δίπλα του προσφέροντας το αίσθημα ασφάλειας που επιζητά ώστε να ξεπεράσει το φόβο του σκοτεινού δωματίου.

Μίλα μαζί του

Η επικοινωνία είναι βασική. Βεβαίωσέ το πως δε χρειάζεται να φοβάται κάτι και πως βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον παρά το σκοτάδι. Προσπάθησε να εντοπίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που του προκαλεί άγχος και ποιά είναι τα “επικίνδυνα” μέρη που του προκαλούν φόβο και γιατί. Πολλά παιδιά φοβούνται για παράδειγμα τη ντουλάπα και τα “σκοτεινά μυστικά” της. Μιλήστε ανοιχτά γι΄αυτές τις φοβίες για να μπορέσει να τις καταπολεμήσει.

Τι θα έλεγες για λίγη μουσική;

Καθώς μεγαλώνει το παιδί, η μουσική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεπεραστεί ο φόβος του για το σκοτάδι. Η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί ξεχνώντας το φόβο.

Άσε τα αστειάκια, το ζήτημα είναι σοβαρό

Ο φόβος του δεν είναι αστείος και με το να κάνεις πλάκα με αυτό το ζήτημα το μεγιστοποιεί. Προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις με σοβαρότητα, αποδεικνύοντας στο παιδί πως απλά δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κι όχι να θεωρείς αστείο το συναίσθημα που βιώνει.

Προσοχή στις συζητήσεις

Πολλές φορές οι ενήλικες δε σκέφτονται πως μια απλή συζήτηση μπορεί να ταράξει ένα παιδί κι άθελά τους κάνουν λόγο για ληστείες ή θανάτους μπροστά σε αυτό. Και μπορεί ένας ενήλικας το βράδυ να κοιμάται σαν πουλάκι αλλά για ένα παιδί οι συζητήσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε άγρυπνες νύχτες.