Αναζήτηση στο Goddess.gr

5 ασκήσεις για να μιλήσει το παιδί πιο γρήγορα

 • 7
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Η διδασκαλία του παιδιού για να μιλήσει είναι σίγουρα μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο ενώ κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τεχνικές για να το βοηθήσεις να αναπτύξει της γλωσσικές του δεξιότητες.  Το Goddess.gr σου δίνει μερικές συμβουλές.Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί να μιλήσει;

 • Αυτό που καλό είναι να γνωρίζεις είναι πως οι γονείς έχουν τεράστια επιρροή στη διαδικασία ανάπτυξης του λόγου των παιδιών γι΄αυτό είναι σημαντικό να προφέρεις σωστά τα πάντα και να αρθρώνεις προσεκτικά τους ήχους και τις λέξεις. Ξέχνα τη μωρουδίστικη ομιλία αν θέλεις το παιδί να μάθει να μιλάει καθαρά και σωστά.
 • Επίσης, συνίσταται συνεχής διάλογος για να ενθαρρύνεις το παιδί σου  να μιλήσει. Πρέπει να είναι συστηματικός και κατάλληλος ανάλογα με την ηλικία, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του. Ακόμα κι αν βρεθείς στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις μωρουδιακή γλώσσα, απόφυγέ το!
 • Τέλος, μην προσπαθήσεις να προβλέψεις τι πρόκειται να πει ή μην το ωθείς να τελειώσει τις εκφράσεις του. Διατύπωνε ερωτήσεις επιτρέποντάς του να εκφραστεί, ακόμη κι αν κάνει λάθη.

Με βάση αυτές τις κατευθυντήριες αρχές, ας διερευνήσουμε μερικές από τις ασκήσεις.

5 ασκήσεις για να μιλήσει το παιδί πιο γρήγορα

Μερικές από τις ασκήσεις είναι εξαιρετικά απλές. Μπορείς να τις κάνετε μαζί με το παιδί στο σπίτι εντάσσοντάς τις σε δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού.

1.Πες ναι σε βόλτες κι εκδρομές

Το περπάτημα, οι βόλτες κι οι εκδρομές θα βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει νέες εμπειρίες αλλά και λεξιλόγιο. Συζητήστε για όλα όσα βλέπετε, από χρώματα, ήχους, μυρωδιές, ζώα και σχήματα.

2. Κάνε ερωτήσεις και παίξτε το παιχνίδι βρες πού;

Μπορείς να ξεκινήσεις ζητώντας να σου δείξει «πού είναι….» και άσε το παιδί να αγγίζει ΄γ να δείξει το αντικείμενο ή το χρώμα που έχεις ζητήσει. Να θυμάσαι να του δίνεις χρόνο να επεξεργαστεί το αίτημά σου και από τη στιγμή που θα πετύχει τη μαντεψιά να το συγχαρείς για την επιτυχία του.3. Παίξτε με φωτογραφίες και εικόνες

Η δραστηριότητα αυτή είναι παρόμοια με την προηγούμενη με τη διαφορά πως χρησιμοποιούνται εικόνες. Μπορείς να ξεκινήσεις περιγράφοντας μια εικόνα και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά. Στη συνέχεια μπορείς να ζητήσεις από το παιδί να εντοπίσει τα ζωάκια ή ακόμη και τα συναισθήματα. Ερωτήσεις όπως πού είναι το χαρούμενο ζωάκι ή πού είναι η μέλισσα θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες;

4. Δίδαξέ το να λέει το όνομά του

Εκτός από τη σημασία της απλής γνώσης του ονόματός του, η δραστηριότητα αυτή θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να ονομάζει άλλους ανθρώπους, αντικείμενα και δραστηριότητες.

Ξεκίνα λέγοντας: «Το όνομά σου είναι …» με αρκετές επαναλήψεις . Και σε αυτή τη δραστηριότητα, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, μη ξεχνάς να το συγχαίρεις κάθε φορά που απαντάει. Όταν μάθει στο όνομα μπορείς να περάσεις και στο επώνυμο. Η ίδια άσκηση μπορεί να γίνει και με τα μέρη του σώματος και αντικείμενα.

5. Ήχοι ζώων

Μια άλλη δραστηριότητα που αγαπούν τα παιδιά είναι να συνδέουν τα ονόματα των ζώων με τους ήχους που κάνουν. Μπορείς να βρεις εφαρμογές, παιχνίδια ή μπορείς απλά να το κάνεις χρησιμοποιώντας τη φωνή σου, μιμούμενη το νιαούρισμα της γάτας, το γαύγισμα του σκύλου κτλ. Ένας τρόπος είναι αφού μιμηθείς να ζητήσεις από το παιδί να πει ποιο ζωάκι είναι.