Αναζήτηση στο Goddess.gr

Γιατί να μην παίρνεις στο παιδί πολλά παιχνίδια

  • 5
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares

Όχι, δεν είσαι τρελή που θέλεις να ξεκαθαρίσεις τα παιχνίδια του παιδιού και να κρατήσεις στο σπίτι τα απολύτως απαραίτητα. Τα διάσπαρτα από εδώ κι από εκεί τουβλάκια, αρκουδάκια και παιχνίδια με ήχους έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρο το δωμάτιο; Σίγουρα τα κίνητρα πίσω από αυτόν τον… υπερκαταναλωτισμό είναι αγαθά, θέλοντας εσύ κι οι αγαπημένοι σου να προσφέρετε στο παιδί όσο περισσότερα ερεθίσματα και παιχνίδια μπορείτε. Στην πραγματικότητα όμως, όπως δείχνει νέα έρευνα ίσως θα έπρεπε να μειώσεις τη συλλογή παιχνιδιών άμεσα, πετώντας τα περιττά και κρατώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Γιατί να το κάνεις; To Goddess.gr σου δίνει την απάντηση.

Τα λιγότερα παιχνίδια προσφέρουν μεγαλύτερη χαρά

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infant Behavior & Development διαπιστώνει πως τα παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλον με λιγότερα παιχνίδια παίζουν με μεγαλύτερη χαρά κι έχουν ένα πιο υγιές παιχνίδι. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά 36 μικρών παιδιών ηλικίας από 18 μέχρι 30 μηνών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Τα παιδάκια χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικές αίθουσες με παιχνίδια. Η πρώτη είχε μόλις τέσσερα παιχνιδάκια και η άλλη δεκαέξι.

Πολλά vs λίγα παιχνίδια: Τα ευρήματα

Όπως διαπιστώθηκε, τα νήπια που βρίσκονταν στο δωμάτιο με τα λιγότερα παιχνίδια έπαιξαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αυτά και ασχολήθηκαν ενεργά, σε αντίθεση με τα παιδιά που τους προσφέρθηκε ποικιλία που βαρέθηκαν σχετικά γρήγορα. Στην πρώτη περίπτωση, επειδή υπήρχαν λιγότερα παιχνίδια, τα παιδιά χρησιμοποίησαν το δημιουργικό τους ένστικτο και εξερεύνησαν διαφορετικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το ίδιο παιχνίδι, αναπτύσσοντας με τον τρόπο αυτό τις γνωστικές τους δεξιότητες. Αντίθετα, οι πολλές επιλογές λειτούργησαν σαν μια πηγή εξωτερικής απόσπασης της προσοχής προκαλώντας τα νήπια να εγκαταλείπουν ένα παιχνίδι για να εξερευνήσουν ένα άλλο όπου έπεφτε το βλέμμα τους.

Το συμπέρασμα είναι ένα: λίγα παιχνίδια και καλά

Το συμπέρασμα είναι απλό: Όσο περισσότερα παιχνίδια έχει ένα παιδάκι, τόσο λιγότερο παίζει κι ασχολείται με αυτά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων αναπτυξιακών ετών μάλιστα, όπου του παιδί έχει μικρή διάρκεια προσοχής, αυτή χειροτερεύει αν του δίνονται δεκάδες παιχνίδια. Και για να λέμε την αλήθεια, τα περισσότερα παιδάκια σήμερα βρίσκουν απλωμένα γύρω τους περισσότερα από δεκαέξι παιχνίδια που χρησιμοποίησε η έρευνα.

Μη διστάσεις λοιπόν να κάνεις την εκκαθάριση που πάντα σκεφτόσουν ή έστω να βγάζεις λίγα μόνο παιχνιδάκια στο ορατό πεδίο του μικρού γιατί όπως δείχνει η επιστήμη, τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με λιγότερα παιχνίδια.