Αναζήτηση στο Goddess.gr

Ποιος αγχώνει περισσότερο τις εργαζόμενες μητέρες; Ο πατέρας των παιδιών ή τα ίδια τα παιδιά;

  • 5
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι χαρές της μητρότητας ανεξάρτητα από το άγχος και την αϋπνία που συνεπάγεται, είναι ασύγκριτες. Κι όμως νέα έρευνα δείχνει πως – σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε – το μεγαλύτερο στρες που βιώνουν οι εργαζόμενες μητέρες δεν απορρέει από την ανατροφή των παιδιών αλλά από τον σύζυγο!

Γιατί το στρες της εργαζόμενης μητέρας χτυπάει κόκκινο;

Αν είσαι εργαζόμενη μαμά, κατανοείς ακριβώς τι εννοούμε! Οι ευθύνες της καθημερινότητας σε συνδυασμό με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών σε έχουν εξαντλήσει κι απορείς με τα αποθέματα αντοχών σου. Από την άλλη ο άντρας σου δείχνει να μη στρεσάρεται στο ελάχιστο κι αυτό σε κάνει έξαλλη., Δεν είσαι η μόνη.

Νέα διαδικτυακή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Today εξέτασε δείγμα 7000 γυναικών κι έδειξε πως η μέση μαμά θα βαθμολογούσε το επίπεδο του στρες που βιώνει καθημερινά με 8,5 σε δεκάβαθμη κλίμακα!. Σε μεγάλο ποσοστό, οι γυναίκες (46%) δείχνουν ως υπαίτιους για την πηγή του άγχους τον άντρα του σπιτιού και υποστηρίζουν πως ο σύζυγος τις στρεσάρει πολύ περισσότερο από τα παιδιά.

Οι μπαμπάδες είναι χαλαροί, οι μαμάδες σηκώνουν τα βάρη

Όπως φαίνεται ακόμη κι αν και οι δύο γονείς εργάζονται με πλήρες ωράριο, τα βάρη της γονικής μέριμνας πέφτουν στις πλάτες των γυναικών. Οι άντρες φαίνονται κι αυτοί να ανησυχούν για τα παιδιά αλλά είναι πιο χαλαροί και συχνά δεν επωμίζονται ευθύνες.  Μάλιστα, 1 στις 5 μαμάδες δηλώνει πως δεν έχει επαρκή βοήθεια από το σύζυγό της, καταλήγοντας να κάνει σχεδόν τα πάντα μόνη της.

Από μικρά πράγματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα αν το παιδί θα φάει γλυκό ή τι ώρα θα πέσει για ύπνο, μέχρι τον καθημερινό προγραμματισμό, οι άντρες έχουν μια πιο χαλαρή προσέγγιση των πραγμάτων που κάνει την κάθε μαμά να βγαίνει από τα ρούχα της κι εν τέλει να τα αναλαμβάνει όλα.

Είναι όντως ο σύζυγος πηγή άγχους;

Σύμφωνα με ψυχολόγους, ο γάμος από τη φύση του είναι αγχωτικός, πόσο μάλλον αν υπάρχουν παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσει κανείς κάποιο άλλο άτομο, όπως για παράδειγμα το σύντροφο για την πηγή του στρες. Από την άλλη, όντως η τάση συγκεντρωτισμού των ευθυνών από μια μαμά μπορεί να βολεύει το έτερον ήμισυ που δέχεται την αποποίηση ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα βάρη μιας μαμάς είναι η συζήτηση και ο επιμερισμός ευθυνών.

Από την άλλη, όσο στρες κι αν προσθέτει ο σύζυγος με τη συμπεριφορά του, όπως δείχνει η μελέτη το άγχος των γυναικών μονογονεϊκής οικογένειας δε συγκρίνεται με αυτό μιας εργαζόμενης μαμάς που έχει έστω και στο ελάχιστο την υποστήριξη του συζύγου. Με άλλα λόγια άλλο να είσαι μόνη μαμά κι άλλο να αισθάνεσαι κατ΄αυτόν τον τρόπο.