Αναζήτηση στο Goddess.gr

Που πρέπει να αφήνεις το κινητό σου όσο κοιμάσαι και ποιες ρυθμίσεις να κάνεις;

  • 231
  •  
  •  
  •  
    231
    Shares

Τη σημερινή εποχή, η χρήση του κινητού είναι ολοένα και πιο σημαντική στην καθημερινότητά μας. Κάποιοι δε συνηθίζουν να το έχουν εν λειτουργία καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου το κινητό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, πάνω στο κομοδίνο.

Αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε όσους κοιμούνται με το κινητό δίπλα τους, διάβασε το άρθρο στο Goddess.gr και άλλαξε τακτική. Ο ύπνος με το κινητό ανά χείρας μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στην υγεία.

Πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμάσαι με το κινητό δίπλα;

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα smartphones είναι πραγματικά επικίνδυνη και δεν συνιστάται για κανένα λόγο. Αυτό ισχύει βέβαια για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά ειδικά τις ώρες που κοιμάμαστε, το κινητό πρέπει να βρίσκεται μακριά. Δεν είναι μόνο η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, οι εφιάλτες και η αυπνία που μπορούν να οφείλονται σε αυτό αλλά και η ταχυπαλμία. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, καλός ύπνος και κινητό σε κοντινή απόσταση δεν πάνε μαζί.

Κι αν τα παραπάνω δε σε πείσανε, ίσως αυτό να το κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την ανακοίνωσή του περί επικινδυνότητας των κινητών και γενικά των ηλεκτρονικών συσκευών. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μη ορθή τους χρήση αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Συγκεκριμένα, τα κινητά τηλέφωνα βασίζονται σε ιονίζουσες ακτινοβολίες και μήκη κύματος που εντείνουν τον κίνδυνο κι αυτό γιατί εκπέμπουν συνεχώς ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο περιβάλλον, όχι μόνο όταν χρησιμοποιούνται. Και τοποθετώντας το κοντά στο κεφάλι σου κατά την ώρα του ύπνου, κάνεις το χειρότερο που θα μπορούσες στον οργανισμό σου.

Πώς και πού ν΄αφήνεις το κινητό όταν κοιμάσαι;

Υπάρχουν δύο λύσεις. Η μια είναι να το απενεργοποιήσεις και να το αφήσεις στη συνήθη θέση του, έχοντας κατά νου να χρησιμοποιείς ένα διαφορετικό ξυπνητήρι αν στο κινητό σου δε λειτουργεί η λειτουργία αφύπνισης όντας κλειστό.

Η δεύτερη λύση είναι είναι να το αφήσεις ανοιχτό αλλά να το τοποθετήσεις σε ένα πιο μακρινό σημείο, ιδανικά σε άλλο δωμάτιο, όπως η κουζίνα ή το σαλόνι. Αυτή είναι η λιγότερο επιθυμητή λύση αλλά η ιδανική αν νιώθεις ανησυχία πως κάποιος μπορεί να σε καλέσει το βράδυ σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να απενεργοποιήσεις τη σύνδεση WiFi και τα δεδομένα του κινητού που είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από τα ραδιοκύματα.

Πόση απόσταση πρέπει να έχει το κινητό από το σώμα;

Αν πάλι δεν υπάρχει η εναλλακτική άλλου δωματίου και ο χώρος σου είναι περιορισμένος, κράτα τουλάχιστον τον χρυσό κανόνα. Οι ειδικοί συστήνουν ότι το κινητό τηλέφωνο πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείς να το αφήσεις, για παράδειγμα, στον καναπέ ή σε μια καρέκλα.