Αναζήτηση στο Goddess.gr

5 διαδεδομένοι μύθοι υγείας στο μικροσκόπιο

  •  
  •  
  •  
  •  

Ακολουθείς συμβουλές υγείας που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά; Θεωρείς τα γιατροσόφια πιο αποτελεσματικά ή εξίσου αποτελεσματικά με την συμβατική ιατρική. Μήπως πριν καταφύγεις σε αυτά θα ήταν καλύτερα να βεβαιωθείς για την ορθότητά τους; Στο Goddess.gr σου αποκαλύπτουμε την αλήθεια πίσως από πέντε γνωστούς μύθους υγείας.

Έχεις οσφυαλγία; Μείνε στο κρεβάτι

Κάποτε κυριαρχούσε η άποψη πως η οσφυαλγία χρειαζόταν πλήρη ακινησία. Η νέα όμως προσέγγιση της ιατρικής κινείται στο αντίθετο άκρο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κίνηση στο σημείο που ο πόνος είναι υποφερτός είναι βασική για την σωστή αποθεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο καθαρός αέρας κάνει καλό στην υγεία: Μύθος ή αλήθεια;

Αναψυκτικό για τη χώνεψη

Κάθε φορά που τρως λίγο παραπάνω ζωτάς μια σόδα ή άλλο ανθρακούχο αναψυκτικό για να να… χωνέψεις; Κι όμως τα αναψυκτικά πετυχαίνουν τον ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να επιταχύνουν την πέψη, την καθυστερούν κι αυτό για΄τι αραιώνουν τα πεπτικά υγρά. Αυτό πόυ δίνει την ψευδαίσθηση ανακούφισης δεν είναι άλλο από το ρέψιμο που προκαλούν τα ανθρακούχα ενώ στην πραγματικότητα, αναψυκτικά όπως η σόδα αυξάνουν το PH του στομάχουν δυσχεραίνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Ούζο για τον πονόδοντο

Είναι από τους πιο διαδεδομένους μύθους περί υγείας. Η αλήθεια είναι πως αν το έχεις δοκιμάσει θα έχεις νιώσει ανακούφιση η οποία δυστυχώς είναι παροδική. Στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνεις με το αλκοόλ, που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο ούζο, είναι η αναισθητοποίηση και το μούδιασμα της περιοχής πρόσκαιρα. Η πιο σωστή λύση είναι η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Καυτό μπάνιο και κομπρέσες για την ημικρανία

Πονοκέφαλος με πονοκέφαλο διαφέρει, το ίδιο και η αντιμετώπιση. Στις κεφαλαλγίες τάσεως είθισται να προτείνεται η χρήση ζεστών επιθεμάτων κομπρέσας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, κάτι που ωστόσο, ανενδείκνυται στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από ημικρανία. Σε αυτή την περίπτωση το ζεστό θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση καθώς αυξάνει την αιμάτωση. Στην περίπτωση μάλιστα της ημικρανίας η σωστή τακτική είναι η χρήση κρύας κομπρέσας για να επιτευχθεί η συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Οδοντόκρεμα για το έγκαυμα

Το έχεις ακούσει, ίσως και να το έχεις δοκιμάσει αλλά πραγματικά η τακτική είναι ότι χειρότερο θα μπορούσες να κάνεις για την αντιμετώπιση του εγκαύματος. Πολλοί λένε πως η χρήση οδοντόπαστας ανακουφίζει από τον πόνο του εγκαύματος αλλά στην πραγματικότητα ενέχει τον κίνδυνο να επεκταθεί το έγκαυμα. Η πιο σωστή τακτική δεν είναι άλλη από το άφθνονο δροσερό τρεχούμενο νερό.