Αναζήτηση στο Goddess.gr

Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο

 • 2
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Ο πονόδοντος χωρίς αμφιβολία προκαλεί έντονη ενόχληση και μπορεί να διαταράξει την καθημερινή μας ζωή. Ειδικά αν μεσολαβεί σαββατοκύριακο ή δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού στον οδοντίατρο, τα 24ωρα μέχρι την επίσκεψη φαντάζουν εφιαλτικά. Το Goddess.gr σου προτείνει φυσικές και πάνω απ’ όλα ασφαλείς θεραπείες για τον πονόδοντο έτσι ώστε να ανακουφίζεται κάπως το οδυνηρό ερέθισμα.

Πονόδοντος: είναι σίγουρα χαλασμένο δόντι;

Οι περισσότεροι θεωρούν τον πονόδοντο μήνυμα χαλασμένου δοντιού κι αυτό είναι λογικό καθώς η φθορά των δοντιών είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που οδηγεί στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Βέβαια, δεν είναι η μόνη αιτία. Ο πόνος των δοντιών δεν προκαλείται μόνο από τη φθορά τους αλλά κι από άλλα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας  ενώ μερικές φορές μπορεί να μην έχει καν σχέση με τα ίδια τα δόντια. Όπως για παράδειγμα η ουλίτιδα, κάποιο απόστημα, ακόμη και ιγμορίτιδα, μπορούν να οδηγήσουν σε έντονο πονόδοντο που οδηγεί σε υποψίες για χαλασμένο δόντι. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο αρμόδιος για να διαλευκάνει το ζήτημα είναι ο οδοντίατρος.

Υποφέρεις από πονόδοντο; Μερικές συμβουλές

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν σε περίπτωση πονόδοντου:

 1. Προσπάθησε να αποφεύγεις πολύ σκληρά τρόφιμα που απαιτούν αρκετή μάσηση.
 2. Μη μασάς πάρα πολύ.
 3. Απόφυγε πολύ ζεστά ή πολύ κρύα τρόφιμα.
 4. Τα γλυκά και η ζάχαρη κάνουν τον πονόδοντο χειρότερο, οπότε καλό είναι να τα αποφύγεις για ένα διάστημα.
 5. Βάλε κρύες κομπρέσες στο εξωτερικό μέρος των μάγουλών σου. Το κρύο δρα ως αναισθητικό κι ανακουφίζει έστω και πρόσκαιρα. Απέφυγε βέβαια την εφαρμογή του κρύου απευθείας στο στόμα γιατί κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε τον πόνο.
 6. Απόφυγε την πίεση στην πονεμένη περιοχή. Για το λόγο αυτό μην κοιμάμαι από την πλευρά που πονάς.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:  Τροφές που προλαμβάνουν ιώσεις και κρυολόγημα

3 φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο

 1. Αλατόνερο

  Το αλάτι αυξάνει προσωρινά το pH του στόματος, δημιουργώντας ένα αλκαλικό περιβάλλον όπου τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αν ο πόνος οφείλεται σε λοίμωξη που προκαλείται από τα τρόφιμα που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια, το αλάτι μπορεί να βοηθήσει δρώντας ως αντισηπτικό.

 2. Μαϊντανός

  Αυτό το αρωματικό βότανο πλούσιο σε σίδηρο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, το μάσημα φρέσκου μαϊντανού αρκετές φορές την ημέρα βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πονόδοντου.

 3. Τσάι σκόρδου

  Το σκόρδο έχει ευεργετικές ιδιότητες υγείας. Ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμά τις λοιμώξεις και αποτελεί μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο. Βράσε ένα φλιντζάνι νερό με 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Αφαίρεσε από τη φωτιά, σούρωσε και κάνε τοπικές πλύσεις με το τσάι. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και το τσάι σκόρδου, δρα ως ένα φυσικό αντισηπτικό.