Αναζήτηση στο Goddess.gr

Έρευνα: Γιατί πρέπει να ξυπνάς νωρίς το πρωί

  • 7
  •  
  •  
  •  
    7
    Shares

Το να ξυπνάς νωρίς το πρωί σού φαίνεται βουνό; Και σου θυμίζει το γνωστό παιδικό τραγούδι του Χουζούρη των Στρουμφς «Μη με ξυπνάς απ’ τις έξι, πριν ακόμα η μέρα να φέξει…». Από την άλλη, έρευνες πιστοποιούν ότι το να ξυπνάς νωρίς κάνει καλό στην υγεία και την ψυχολογία σου και το goddess.gr σού εξηγεί το γιατί.

https://www.instagram.com/p/Bkka6eOHc2H/?hl=el&tagged=sun

Ξύπνα «με τις κότες» και γλίτωσε την κατάθλιψη

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Brigham & Women’s Hospital της Βοστόνης, οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το… τέρας της κατάθλιψης. Και αντίστοιχα γυναίκες που αργούν πολύ να κοιμηθούν το βράδυ είναι πιο συχνά ανύπανδρες, ζουν μόνες και είναι καπνίστριες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Psychiatric Research και βεβαιώνουν ότι η έκθεση στο φως της ημέρας εμποδίζει τις γυναίκες να πάθουν κατάθλιψη.

Αλλά, αν μέχρι σήμερα είσαι τύπος που αργεί να ξυπνήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις ελπίδα! Μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις κατάθλιψη, αρκεί να σηκώνεσαι λίγο νωρίτερα. Και να βγαίνεις στο φως της ημέρας. Mην ξεχνάς όταν σηκωθείς το πρωί να ανοίξεις τα παράθυρα για να μπει στο υπνοδωμάτιό σου πολύ φως.

 

https://www.instagram.com/p/BVKY9Q7hJLr/?hl=el&tagged=sunriseathens

Είσαι πρωινός τύπος; Τότε μάλλον και πιο αδύνατη

Έρευνα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern συνδέει το φως της ημέρας με το βάρος του σώματος. Ήτοι ισχυρίζεται ότι όταν σε βλέπει το φως του ήλιου το πρωί μεταξύ 6 και 9 έχεις μικρότερο δείκτη μάζας σώματος από όσους δεν έχουν καν ξυπνήσει εκείνη την ώρα. Και αυτό ανεξάρτητα από την άσκηση, την θερμιδική πρόσληψη, την ηλικία και τις συνήθειες στον ύπνο. Το γιατί δεν μπορούμε ακόμα να το απαντήσουμε. Αλλά, άλλη έρευνα θεωρεί ότι μπορεί να σχετίζεται με τα βακτήρια του εντέρου μας. Γνωρίζουμε ότι το εντερικό μας σύστημα είναι ο δεύτερος εγκέφαλος. Αυτά τα βακτήρια λαμβάνουν πληροφορίες από το φως ή το σκοτάδι στο οποίο κινείται ο οργανισμός μας και επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας.