Αναζήτηση στο Goddess.gr

2 τροφές «γιατρικό» για τον θυροειδή

  • 11
  •  
  •  
  •  
    11
    Shares

Δύο γευστικές και θρεπτικές τροφές έχουν ευεργετική επίδραση στη ρύθμιση της δραστηριότητας του θυρεοειδούς και βελτιστοποιεί τη λειτουργία του εμποδίζοντας την υπερπαραγωγή ορμονών αλλά και το έλλειμμά τους. To Goddess.gr σου δίνει τις πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζεις.

Οι τροφές «γιατρικό» για τον θυρεοειδή: καρύδια με μέλι

Το μέλι και οι ξηροί καρποί με κέλυφος, όπως για παράδειγμα τα καρύδια είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Ο θυρεοειδής είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται στο πρόσθιο και ανώτερο τμήμα της τραχείας, ακριβώς πάνω από την κλείδα. Είναι ένας από τους ενδοκρινείς αδένες που παράγουν ορμόνες και επομένως παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβολική, καρδιαγγειακή και συναισθηματική υγεία.

Η καλή λειτουργία του είναι βασική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, όχι μόνο επειδή ελέγχει τον ρυθμό πολλών ζωτικών δραστηριοτήτων αλλά και γιατί, με τη σειρά του, παρεμβαίνει στη σύνθεση πρωτεϊνών, την κυκλοφορία και τη διαδικασία οξυγόνωσης. Ωστόσο, μερικές φορές παρουσιάζει φλεγμονώδεις και ορμονικές ανισορροπίες που στη συνέχεια προκαλούν διαταραχές που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Παρόλο που δεν εκδηλώνεται πάντοτε με εμφανή συμπτώματα, εμφανίζονται λίγες αλλαγές στο σώμα που διευκολύνουν την ανίχνευσή του, όπως για παράδειγμα το αίσθημα της κόπωσης, η αναίτια αύξηση ή απώλεια βάρους, η θερμοκρασία του σώματος και άλλα. Για να μη φτάσουμε σε σημείο απορρύθμισης, καλό θα ήταν προληπτικά να παίρνουμε τα μέτρα μας, με την αποφυγή του άγχους και τη διατροφή που ευνοεί την ισορροπία των θυρεοειδικών ορμονών, όπως για παράδειγμα το μέλι με τα καρύδια που εκτός από αφροδισιακή τροφή είναι και «φάρμακο» για τον θυρεοειδή.

Γιατί μέλι με ξηρούς καρπούς για τον θυρεοειδή;

Το μείγμα του μελιού και ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, είναι από τα πιο παλιά «γιατρικά» για τον θυρεοειδή καθώς είναι από τα πιο αποτελεσματικά τρόφιμα που βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών. Η τακτική του κατανάλωση, προληπτικά κι όχι σε περίπτωση που ο θυρεοειδής έχει απορρυθμιστεί, οπότε οφείλεις να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του γιατρού, μπορεί να αποτρέψει την υπολειτουργία ή την υπερδιέγερση του  θυρεοειδή αδένα.

Πλούσιο σε ένζυμα, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικά, το μέλι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία. Τα φυσικά σάκχαρά του είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και, χάρη σε αυτό, αποτρέπει τις υποτροπές λόγω κόπωσης ενώ βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τοξίνες και βαρέα μέταλλα που επηρεάζουν την εμφάνιση των διαταραχών του θυρεοειδούς. Παράλληλα, περιέχει λιπαρά ωμέγα – 6 , ένα θρεπτικό συστατικό που ευνοεί τη ρύθμιση των ορμονικών διεργασιών του οργανισμού.

Από την άλλη, τα καρύδια είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του αδένα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σεληνίου, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παρεμβαίνει στη δραστηριότητα του θυρεοειδούς, προάγοντας τον σωστό διαχωρισμό των ορμονών.