Αναζήτηση στο Goddess.gr

Πώς η θερινή ώρα επηρεάζει την υγεία σου

  •  
  •  
  •  
  •  

Ας το παραδεχτούμε, οι πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας για κάποιους είναι εφιαλτικές! Αν είσαι κι εσύ μέσα σε αυτούς, μην αισθάνεσαι άσχημα. Δεν είσαι η μόνη που δυσκολεύεσαι και υποφέρεις και σίγουρα όχι η μειοψηφία.

Όπως έχει αποδειχτεί, η αλλαγή στο θερινό ωράριο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για μεγάλο ποσοστό ατόμων και οδηγεί σε διακύμανση της ψυχικής διάθεσης και συναισθημάτων. Μελέτες, δείχνουν πως τις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα, οι τραυματισμοί στο χώρο εργασίας, τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία αλλά και οι κρίσεις ημικρανίας. Πώς είναι δυνατόν; Μπορεί η αλλαγή του δείκτη των ρολογιών να προκαλέσει τόση αναστάτωση και γιατί;ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν κοιμάσαι; Διάβασε τρόπους να βελτιώσεις τον ύπνο σου

Η αλλαγή ώρας κάνει άνω κάτω το βιολογικό σου ρολόι

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αλλαγή του δείκτη προς τα εμπρός διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι που χρειάζεται χρόνο να επαναρυθμιστεί. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα από την άλλη είναι πως ευτυχώς υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διευκολύνουμε αυτή τη μετάβαση.

Tips για να προσαρμοστείς πιο γρήγορα στη θερινή ώρα  • Για αρχή ρύθμισε το ξυπνητήρι σου 15 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που επιθυμείς να ξυπνήσεις το πρωί. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να ξαπλώνεις λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Με τον τρόπο αυτό θα δώσεις στο σώμα σου τον απαραίτητο χρόνο για να συνηθίσει αυτή την αλλαγή.
  • Φρόντισε αυτό το διάστημα να διατηρείς ένα πρόγραμμα στα ωράρια που πας για ύπνο αλλά και κατά την αφύπνιση. Το βιολογικό σου ρολόι, όπως ήδη σημειώσαμε, έχει ήδη απορυθμιστεί και χρειάζεται επαναπρογραμματισμό. Βοήθησε κι επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία.
  • Προσπάθησε να αποφεύγεις την έκθεση σε ηλεκτρονικές πηγές φωτός όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, το τάμπλετ, κινητό ή υπολογιστής πριν κοιμηθείς. Ο στόχος σου είναι ο ήρεμος ύπνος.
  • Δημιούργησε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου, ήσυχο, σκοτεινό και με σωστή θερμοκρασία που δε θα σου δημιουργήσει μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο.