Αναζήτηση στο Goddess.gr

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις διαλογισμό; Τα οφέλη του στην υγεία

  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί πως έχει απίστευτα οφέλη για την συνολική μας υγεία, ψυχική και σωματική. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως «φάρμακο» της ψυχής αλλά και ως ασπίδα για ασθένειες, κάτι που αποδεικνύεται και επιστημονικά. Μελέτες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου συγκλίνουν στο ότι ο διαλογισμός ωφελεί πολλαπλά την υγεία.

Το Goddess.gr συστήνει την πρακτική ανεπιφύλακτα και σου δείχνει το δρόμο. Οι παρακάτω λόγοι υγείας σίγουρα θα σε πείσουν! Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν διαλογίζεσαι σε καθημερινή βάση .

Ο διαλογισμός αυξάνει την ανθεκτικότητά σου στο στρες

Το άγχος ή για να ακριβολογούμε το αίσθημα της αγωνίας ενεργοποιείται από την ορμόνη κορτιζόλη που απελευθερώνεται όταν ο εγκέφαλος αναγνωρίσει κάποιον στρεσογόνο παράγοντα. Η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία μέχρι σήμερα συγκλίνει στο γεγονός πως ο διαλογισμός ενισχύει την ανθεκτικότητα του οργανισμού απέναντι στο έντονο στρες με το να καταστέλλει σε ένα βαθμό τη δραστηριότητα της αμυγδαλής που αποτελεί το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνη για την ανίχνευση του φόβου και την εγρήγορση.

Ο πιο φυσικός τρόπος να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Δεν είναι μυστικό πως το χρόνιο άγχος αποδυναμώνει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Ένα ασθενές ανοσοποιητικό είναι δε ευάλωτο σε κάθε ασθένεια και λοίμωξη. Όπως προείπαμε ο διαλογισμός είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση του άγχους και την εξάλειψή του κι ως τέτοιο αποτελεί τονωτικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity, η πρακτική διαλογισμού για 8 εβδομάδες, οδηγεί σε «μικρότερη φλεγμονώδη απόκριση μετά το στρες «. Μάλιστα, η παρατεταμένη διαλογιστική πρακτική συνδέεται με την αύξηση της έκκρισης τελομεράσης στον εγκέφαλο που συνδέεται με τη μακροζωία υγεία των κυττάρων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 βουδιστικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ψυχολογία σου

Ενισχύει την αντοχή σου στον πόνο

Οι διαλογιστές αντιμετωπίζουν τον πόνο διαφορετικά από τον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό γιατί δίνουν προσοχή στην άμεση αίσθηση του πόνου κι όχι τόσο στην… αντίδραση. Αυτό που συμβαίνει είναι πως δεν είναι τόσο το αίσθημα του πόνου τόσο οδυνηρό όσο η αντίδρασή μας στο ερέθισμα του πόνου που τον… ενισχύει. Κι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ανθεκτικοί. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η επιστήμη.

Βελτιώνει την προσοχή σου

Η αγνοία των περισπασμών χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή. Όταν φτάνεις στο επίπεδο να το καταφέρεις, στην πραγματικότητα ενισχύεις την προσοχή σου. Όπως δείχνουν μελέτες, η διαλογιστική πρακτική στην πραγματικότητα μας βοηθά να εστιάζουμε και να βγούμε από τον «αυτόματο πιλότο» και να ενεργούμε χωρίς συνειδητή σκέψη. Και μπορεί αυτό αρχικά να γίνεται μόνο κατά την ώρα του διαλογισμού, σταδιακά όμως θα γίνει τρόπος ζωής.

Μειώνει την ανησυχία και καταπολεμά τις φοβίες και την κατάθλιψη

Σύμφωνα με μελέτες, μερικές συνεδρίες διαλογισμού λειτουργούν εξίσου καλά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα – ειδικά όταν ο διαλογισμός συμπληρώνει την παραδοσιακή ιατρική και γίνεται παράλληλα με αυτή – στη διαχείριση του άγχους αλλά και των καταθλιπτικών συναισθημάτων. Αυτό που κάνει είναι πως αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν να κάνουν με καταθλιπτικά συναισθήματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins, μελέτησαν περισσότερες από 18.000 έρευνες για τον διαλογισμό και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: ο διαλογισμός ανακουφίζει το άγχος και καταπολεμά φοβίες ,κατάθλιψη και άλλες διαταραχές όπως για παράδειγμα τον εθισμό, την έλλειψη προσοχής, τη διπολική διαταραχή ή ακόμη και διατροφικές διαταραχές κι αυτό γιατί, όπως έχει αποδειχτεί ο διαλογισμός επηρεάζει τη δραστηριότητα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που ευθύνονται για το άγχος και την κατάθλιψη.