Αναζήτηση στο Goddess.gr

7 τρόποι για να εξαλείψεις τις αρνητικές σκέψεις

 • 10
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, οι υποχρεώσεις και τα προβλήματα συχνά δημιουργούν αρνητισμό, που αν δεν ελεγχθεί μπορεί πραγματικά να σε εγκλωβίσει σε έναν ατέρμονα κύκλο αρνητικότητας και τοξικών συναισθημάτων. Το Goddess.gr σου προτείνει τρόπους για να μπορέσεις αφενός να εξαλείψεις τον αρνητισμό της καθημερινότητας κι αφετέρου να μάθεις να αξιοποιείς τις σκέψεις σου, ακόμη και τις πιο σκοτεινές, με έναν πιο δημιουργικό τρόπο. Είσαι έτοιμη να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι κι ενεργείς;

 1. Η γλώσσα του σώματος

Στέκεσαι με τα χέρια σταυρωμένα ή καμπουριάζεις; Η στάση αυτή δε δείχνει μόνο άμυνα αλλά είναι εχθρική και προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Προσπάθησε να στέκεσαι έχοντας σε όρθια θέση τον κορμό σου. Η ξεκούραστη στάση σώματος, αυτομάτως θα βελτιώσει τη διάθεσή σου.

 1. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου

Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω για την εξάλειψη των αρνητικών σκέψεων. Το να μιλάμε σε κάποιον που μπορούμε να εμπιστευτούμε, είναι πάντα βοηθητικό. Άλλη μια ανακουφιστική τεχνική είναι η εξωτερίκευση των αρνητικών σκέψεων. Το ημερολόγιο εμπειριών ή το λεύκωμα όπως το ονομάζαμε στα σχολικά χρόνια, μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνσή. Η καταγραφή των σκέψεων, άλλωστε, βοηθάει στο να εξεταστεί η κατάσταση με μεγαλύτερη ψυχραιμία κι αντικειμενικότητα.

 1. Χαλάρωσε το μυαλό σου

Η ένταση δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για τον αρνητισμό ενώ η χαλάρωση και η ηρεμία είναι εχθροί του. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, ρύθμισε την αναπνοή σου και δώσε την ευκαιρία στο σώμα σου και το μυαλό σου να απαλλαγεί από τα τοξικά  συναισθήματα. Οι θετικές σκέψεις θα έρθουν με έλεγχο της κατάστασης κι όχι σε κλίμα έντασης.

 1. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις το πρόβλημα

Η απαλλαγή από τις αρνητικές σκέψεις δεν έχει να κάνει με τον στρουθοκαμηλισμό ή την αποφυγή της πραγματικότητας αλλά με αλλαγή του τρόπου με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε κάθε κατάσταση. Αν για παράδειγμα αντιμετωπίσεις μια δυσκολία ως αποτυχία, θα χάσεις την ευκαιρία να βελτιωθείς και να εστιάσεις στα λάθη σου, ώστε να τα διορθώσεις. Ακόμη και σε στιγμές συγκρούσεων, δε χρειάζεται να αφήνεις την αρνητική σκέψη να σε ελέγχει και να σε εμποδίζει να βρεις τη λύση. Αντίθετα, η ψυχραιμία είναι καλός σύμβουλος.

 1. Με οδηγό τη δημιουργικότητα

Η δημιουργική σκέψη μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από τον ατέρμονα κύκλο αρνητικών σκέψεων. Δεν υπάρχει πάντα μια λύση για κάθε πρόβλημα αλλά πολλές διαφορετικές εναλλακτικές. Το ζήτημα είναι να βρίσκεις νέους τρόπους επίλυσης. Μην πελαγώνεις και ψάξε για εναλλακτικές.

 1. Ρίξε το λίγο έξω

Η έξοδος, μια βόλτα στο πάρκο ή μια εκδρομή στη φύση βοηθούν να αποσπαστείς και να απελευθερώσεις το μυαλό, βάζοντας τις σκέψεις σου σε τάξη. Βέβαια, να θυμάσαι πως οι αποδράσεις δεν είναι μόνο για τις στιγμές που νιώθεις να σε κατακλύζει ο αρνητισμός. Προσπάθησε να εντάξεις τον περίπατο στην καθημερινότητά σου, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του στρες.

 1. Μάθε να εστιάζεις στο θετικό κι εξασκήσου

Έχουμε μάθει να εστιάζουμε στο αρνητικό και στα προβλήματα, σε βαθμό που ξεχνάμε όλα όσα απολαμβάνουμε καθημερινά. Σε μια προσπάθεια μείωσης των αρνητικών σκέψεων, προσπάθησε να αναγνωρίσεις την ομορφιά κι όλα τα καλά που απλόχερα σου χαρίζονται καθημερινά. Ο έλεγχος των αρνητικών σκέψεων σε καθημερινή βάση και η εξάσκηση του μυαλού να εστιάζει στο θετικό, θα σε βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να δεις τη ζωή με άλλη οπτική.