Αναζήτηση στο Goddess.gr

Κεφίρ (kefir) – Το μαγικό προβιοτικό και πώς το φτιάχνεις στο σπίτι

  • 31
  •  
  •  
  •  
    31
    Shares

Ένας από τους προβιοτικούς θησαυρούς, που κάνουν θαύματα για το εντερικό νευρικό σύστημα, είναι το κεφίρ ή κεφίρι. Πρόκειται για ένα ρόφημα, με γεύση σαν ξινόγαλα ή γιαούρτι – που μας έρχεται από τον Καύκασο – και βοηθάει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό. Θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου, θα κάνει την κοιλιά σου επίπεδη και μπορείς να το φτιάξεις μόνη σου στην κουζίνα σου. Το goddess.gr θα σε βοηθήσει με απλά βήματα και tips.

Κεφίρ – μυστικό μακροζωίας

Στην έρευνά μας στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι το αποκαλούν «ζωντανό ποτό» και η κατανάλωσή του σχετίζεται με την μακροζωία και την καλή υγεία του δεύτερου εγκεφάλου μας – που είναι το εντερικό νευρικό σύστημα.

https://www.instagram.com/p/BiyqXqnhuzt/?hl=en&tagged=kefir

Είναι ένα μίγμα μικροοργανισμών, που αναπτύσσονται όταν οι σπόροι κεφίρ (που μοιάζουν κάπως με κουνουπίδι!) τοποθετηθούν και παραμείνουν για να γίνει ζύμωση μέσα σε οποιονδήποτε τύπο γάλακτος. Μάλιστα ένα ποτήρι κεφίρ υπολογίζεται ότι περιέχει 500 δισεκατομμύρια μέχρι και 1 τρισεκατομμύριο ωφέλιμους μικροοργανισμούς (!)

Οι ιδιότητες του κεφίρ

Οι μικροοργανισμοί του επηρεάζουν την υγεία του εντέρου και είναι γνωστοί ως προβιοτικοί. Βοηθούν την πέψη,  το αδυνάτισμα και συνδράμουν ακόμα και στην πνευματική υγεία. Τα προβιοτικά που περιέχει το κεφίρ προστατεύουν κατά των λοιμώξεων. Μελέτες έδειξαν ότι μπορούν να εμποδίσουν τη δράση της σαλμονέλας, του ελικοβακτήριου του πυλωρού και του E. coli. Παράλληλα, ενισχύει την υγεία των οστών και δρα κατά της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη K2 συμβάλλουν στην καλή οστική πυκνότητα. Ελέγχει τη χοληστερίνη και είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Τα προβιοτικά σύμφωνα με έρευνες εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών ουσιών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Σε μια έρευνα το κεφίρ μείωσε τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων στο στήθος σε ποσοστό 56%, σε σύγκριση με το 14% του γιαουρτιού.

Original by @biohaven What you see in the images above is an amazing natural probiotic drink called Kefir. Originating in Caucasus Mountains, Kefir (meaning “Feel Good”) was drunk to treat a variety of intestinal issues as well as used as a pick me up beverage. Kefir is made from milk that is left to ferment for 24-36 hours with Kefir “grains” (yeast/bacterial cultures) in it. The grains consume the milk and alter its properties as they multiply. This process leaves the milk like a liquid yogurt and, onces strained to remove the grains, it is ready to be refrigerated as consumed. The yeast and bacteria found in kefir are symbiotic and are what are normally found in the human gastric system. Drinking kefir on a daily bases has been proven aid and even cure IBM, lactose intolerance, candida over growth, and Inflammation and pain caused by crohn’s disease and other auto immune diseases. It is even proven to fight anxiety and depression due to the abundance of vitamin b12 produced by the grains. For anyone interested in growing there own cultures there are many websites and holistic product providers that sell starts to grow kefir. It can even be bought through Amazon. #kefir #kefirgrains #kefirmilk #kefirsmoothie #probiotics #probiotic #probioticos #feelgood #milk #healthylifestyle #health #acientmedicine #ancientmedicine #food #medicine #natural #natualmedicine #med #antibiotic #antibiotics #flavor #nature #bacteria #superfoods #superfood #yeast #holistichealth #holistichealing #holisticnutrition

A post shared by Strange Bacterias (@strangebacteria) on

Πώς θα φτιάξεις το δικό σου σπιτικό κεφίρ

Θα χρειαστείς:

  • Ένα μεγάλο πλαστικό ή γυάλινο μπολ (όχι μεταλλικό)
  • Ένα σουρωτήρι πλαστικό, με λεπτές τρυπούλες
  • Σπόρους κεφίρ (από κάποιον γνωστό σου ή από μαγαζί με βιολογικά προϊόντα) – περίπου 100γρ. για 1 λίτρο γάλα
  • 1 λίτρο γάλα (πλήρες σε λιπαρά, όποιο γάλα σου αρέσει)
  • Πλαστικό κουτάλι ή αναδευτήρι
  • Τούλι – λαστιχάκια – γυάλινο μπουκάλι

 

https://www.instagram.com/p/BizG2vuhoGc/?hl=en&tagged=kefir

 

Διαδικασία

Βάλε τους σπόρους του κεφίρ μέσα στο γάλα στο μπολ, αφήνοντας το 1/3 του δοχείου ελεύθερο να αναπνέει το μίγμα. Σκέπασε με το τούλι και στερέωσε με το λαστιχάκι. Άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου (μακριά από εστία θερμότητας) ιδανικά για 48 ώρες (μην το ξεχάσεις για πάνω από 72 ώρες). Θα γίνει όξινο και λίγο παχύρευστο. Σούρωσέ το στο μπουκάλι, πατώντας απαλά για να μην χαλάσεις τους σπόρους. Είσαι έτοιμη…

Tips

  • Μην χρησιμοποιείς μεταλλικά αντικείμενα σε επαφή με τους σπόρους
  • Ξέπλυνε τα πάντα με εμφιαλωμένο νερό, όχι με βρύσης που έχει χλώριο
  • Όταν κάνεις τη διαδικασία ξανά και ξανά με διαφορετικά είδη γάλακτος και με διαφορετικούς χρόνους ζύμωσης θα βρεις την ιδανική γεύση για σένα
  • Οι σπόροι του κεφίρ διατηρούνται σε ένα βαζάκι με γάλα στο ψυγείο σου και φυσικά μπορείς όσο αυξάνονται να τους δώσεις για να φτιάξει και κάποια φίλη σου κεφίρ.
  • Ξεκίνα να πίνεις σταδιακά κεφίρ για να συνηθίσει το πεπτικό σου σύστημα το «ντουζ» προβιοτικών και πεπτικών ενζύμων. Ο στόχος είναι να πίνεις ένα ποτήρι τη μέρα.