Αναζήτηση στο Goddess.gr

Η όμορφη Άνδρος σε περιμένει να χορέψεις μπάλο στα πανηγύρια και στις βεγγέρες

  • 21
  •  
  •  
  •  
    21
    Shares

Είναι κοντά στην Αθήνα, είναι μεγάλο νησί με πολλές παραλίες και παραδοσιακά «ορεινά» χωριά και έχει πολιτιστικές ανησυχίες. Η όμορφη Άνδρος με τα πυργόσπιτα και τις φούξια βουκαμβίλιες σε περιμένει φέτος το καλοκαίρι με το νέο μουσικό φεστιβάλ «Αιγαίου Μέθεξις», που θα πραγματοποιηθεί στο Μπατσί από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου.

Στην Άνδρο, που ο Ανδρέας Εμπειρίκος αποκάλεσε: «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου, η ωραιοτέρα όλων του κόσμου», δημιουργήθηκε ένα νέο μουσικό φεστιβάλ που μας έκανε κλικ. Αν βρεθείς στο νησί 15-17 Ιουνίου και συγκεκριμένα στο Μπατσί διακεκριμένοι εισηγητές και χοροδιδάσκαλοι θα σε μυήσουν στη μουσικοχορευτική παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό των Κυκλάδων. Θα ζήσεις την εμπειρία του αυθεντικού κυκλαδίτικου πανηγυριού και της ανδριώτικης βεγγέρας, μέχρι το πρωί.

https://www.instagram.com/p/BjNJ3zentWB/?hl=en&tagged=andros

Το Πρόγραμμα του «Αιγαίου Μέθεξις» στην Άνδρο

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν μουσικά εργαστήρια για το βιολί και το λαούτο στο Αιγαίο, με εισηγητή τον καταξιωμένο μουσικό και καλλιτεχνικό διευθυντή του «Αιγαίου μέθεξις» Νίκο Οικονομίδη, σεμινάριο για τους χορούς της Άνδρου από τη χοροδιδάσκαλο Γεωργία Ξανθού και διαδραστικές διαλέξεις με θέμα «Παράδοση και Νεωτερικότητα» από την τ. Διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη και «Μουσικές και μουσικοί της Άνδρου» από τον εθνομουσικολόγο Δρ. Χάρη Σαρρή.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια χορών της Κύθνου με τη χοροδιδάσκαλο Διονυσία Εφεντάκη και της Πάρου με εισηγητή το Γιώργο Λιάρο, μουσικό εργαστήρι για την τσαμπούνα με το Νίκο Τσαντάνη και παρουσίαση με θέμα το πανηγύρι στην Άνδρο από το Γιάννη Ξανθό.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μουσικά εργαστήρια για τη λύρα με τον Αλέξανδρο Κλειδωνά και το σαντούρι με τον Παναγιώτη Βέργο και το σεμινάριο για τους χορούς της Νάξου με εισηγήτρια τη Μαρία Μπαφαλούκου.

Το τριήμερο ταξίδι στον λαϊκό πολιτισμό του Αιγαίου περιλαμβάνει συμμετοχή σε τοπικό πανηγύρι και ανδριώτικη βεγγέρα (άτυπη βραδινή συγκέντρωση σε φιλικό σπίτι που καταλήγει σε τραγούδι και χορό) και γευστικές δοκιμές παραδοσιακών προϊόντων (παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά, κρασί, ρακί, βότανα κ.λ.π.)

https://www.instagram.com/p/BjU7RmhH6U0/?hl=en&tagged=andros

Φυσικά, αν συμμετέχεις μπορείς να γνωρίσεις την Άνδρο με τα πόδια… ανακαλύπτοντας παραδοσιακούς οικισμούς και το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, αλλά και να κολυμπήσεις στις μαγευτικές παραλίες: τη Χρυσή Άμμο, τον Άγιο Πέτρο, το Ζόρκο, το Βιτάλι, τον Χαλκολιμνιώνα, της Γριάς το Πήδημα και τα Άχλα (όπου παρεπιδημεί η Ελένη Μενεγάκη). Διάβασε για το νησί εδώ… 

Φέτος, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει για το καλοκαίρι 2018 ένα αφιέρωμα στον καταξιωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό από το ελληνικό κοινό, Δημήτρη Μυταρά.

Info στο http://www.aegeanmethexis.gr – Δες το βίντεο: