Αναζήτηση στο Goddess.gr

Η δύναμη του «Όχι» – Tips για να μάθεις να λες όχι και πώς να το καταφέρεις

  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

Πόσες φορές άκουσες τον εαυτό σου να λέει «ναι» στα λάθος πράγματα. Εκεί που θα έπρεπε να φωνάξεις με στεντόρεια φωνή «όχι», εσύ αναγκάστηκες να πεις «ναι» και να το πληρώσεις με κόπο και δουλειά που θα ενισχύσει το όραμα κάποιου άλλου. Πόσο συχνά ευχήθηκες σιωπηλά να είχες τη δύναμη να απορρίψεις καθαρά και στεγνά την πρόταση του απέναντι; Το goddess.gr σου δίνει μικρά tips για να πάρεις πίσω τη δύναμή σου. Ένα καλοτοποθετημένο «όχι» θα σε βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

 

«Όχι» versus «Ναι»

Το «όχι» είναι ένα εργαλείο και ένας ψηλός φράχτης, με τον οποίο διατηρούμε τη διακριτή περίμετρο του εαυτού μας. «Όχι» σημαίνει: Αυτή είμαι, αυτές είναι οι αξίες μου, αυτό θα το κάνω και αυτό δεν θα το κάνω, έτσι θα πράξω και αυτά θα αποφύγω. Ναι, αγαπάμε τους άλλους, συνεργαζόμαστε στη δουλειά μας και προσπαθούμε να τους ευχαριστήσουμε, αλλά είμαστε πάντα μέσα μας ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με τις ανάγκες και τον χαρακτήρα του. Και χρειαζόμαστε αυτό το «όχι» στη δουλειά, στην οικογένεια, στις φιλίες για να υποστηρίξουμε αυτό τον εσωτερικό μας χώρο.

View this post on Instagram

. Do yourself a favour and soak in these words for a moment. . In them lies the KEY to your future, literally. . No matter what you've got going on in your life; no matter your circumstance; no matter your environment…. . YOU get to steer your own ship. . YOU get to decide what you let past the gate of your mind. . YOU decide how you interpret bad things that happen to you. What language you use about them and the meaning; whether you notice that someone helped you, or that they patronised you. . YOU decide where your focus goes. Towards stuff you want, or the potential pain you're used to focusing on? . If you're feeling powerless, stop and read the below full poem. Everything you need is within you now 🤯 . Out of the night that covers me, Black as the pit from pole to pole, I thank whatever gods may be For my unconquerable soul. . In the fell clutch of circumstance I have not winced nor cried aloud. Under the bludgeonings of chance My head is bloody, but unbowed. . Beyond this place of wrath and tears Looms but the Horror of the shade, And yet the menace of the years Finds and shall find me unafraid. . It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate, I am the captain of my soul.

A post shared by Miranda Pearce (@mirandapearcemindset) on

Το «όχι» επιβεβαιώνει ότι εσύ είσαι ο καπετάνιος της ψυχής σου και θέτεις τα όριά σου. Το «ναι» σίγουρα έχει μεγάλη δύναμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγκωνίσεις και την αξία του «όχι». Η δύναμη του ναι πάει χέρι χέρι με την ικανότητα να λες και όχι. Και το όχι έχει δύο πρόσωπα. Το ένα είναι αυτό που λέμε στον εαυτό μας και το άλλο είναι αυτό που δημιουργεί τα όρια συμπεριφοράς ανάμεσα σε μας και στους άλλους. Η πάλη να ισχυροποιήσουμε το εσωτερικό μας όχι και να νικήσουμε τις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις είναι πιο οικεία. Δουλεύοντας τον εαυτό σου θα ισχυροποιήσεις την ικανότητά σου να πεις «όχι» και στον απέναντι.

https://www.instagram.com/p/Bi4W_sKFfyy/?hl=en&tagged=sayno

Προετοιμάσου για το μεγάλο «Όχι»

– Κάνε μερικές ασκησούλες για να προετοιμαστείς. Ένα ζέσταμα που λέμε και στο γυμναστήριο. Πες στον καθρέφτη δυνατά αρκετές φορές τη λέξη «Όχι».

– Θύμιζε στον εαυτό σου ότι πρέπει να τραβάς τη γραμμή κάπου – όταν λες πάντα «ναι» δημιουργείς προβλήματα όχι μόνο σε σένα, αλλά και στους ανθρώπους τριγύρω σου. Σκέψου και γράψε σε ένα χαρτί τις φορές που είπες ναι και ήθελες να πεις όχι – και πώς αισθάνθηκες. Τώρα γράψε τις φορές που είπες όχι και πώς αισθάνθηκες. Βλέπεις τη διαφορά;

– Δεν χρειάζεται να είσαι θυμωμένη όταν το λες. Χρειάζεται όμως να είσαι συγκεντρωμένη, γιατί ο συνομιλητής σου μπορεί να επιμείνει και τελικά να σε πείσει. Το όχι – είναι όχι.

– Σκέψου κάποιον που έχει το δικό σου συμφέρον στο μυαλό του. Σε αγαπάει και θέλει το καλύτερο για σένα: ένας φίλος, μέντορας, δάσκαλος. Τι θα σου έλεγε να κάνεις; Θα σου έλεγε να πεις όχι για το καλό σου; Πες το!

https://www.instagram.com/p/Bi3p_Ignlwn/?hl=en&tagged=sayno

Tips για να ξεκινήσεις να λες «Όχι ευχαριστώ»:

Δώσε απλές απαντήσεις. Όταν λες όχι, απλά πες το, σύντομα και κοφτά. Χρησιμοποίησε φράσεις όπως «Ευχαριστώ που μου το προτείνεις, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω» «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ απόψε». Μην απολογείσαι και μην ντρέπεσαι. δεν ζητάς την άδεια να πεις όχι.

Πρότεινε μια εναλλακτική. Δεν χρειάζεται να είναι … καλή εναλλακτική, δηλαδή να αρέσει στον απέναντι. Απλώς και μόνο μια άλλη πρόταση, που ίσως δεν βολεύει και φέρνει τον άλλο σε σημείο να την απορρίψει εκείνος/η. Έτσι ίσως αλλάξετε θέση!

Πάρε το χρόνο σου. Κόψε τον κύκλο του ναι, λέγοντας «Να το κοιτάξω και θα σου απαντήσω», και μετά δες τις επιλογές σου.

Συμβιβάσου. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι μπορεί να πρέπει να δεχθείς, κάνε έναν συμβιβασμό και πρότεινε άλλες λύσεις. Αν θέλεις να πεις όχι, μείνε στο όχι.

https://www.instagram.com/p/Bi2rvsmhoKW/?hl=en&tagged=justsayno

Δεν απορρίπτεις τον άνθρωπο, αρνείσαι μία πρόταση. Μην τα μπερδεύεις στο κεφάλι σου. Το γεγονός ότι αρνείσαι μια πρόταση δεν σημαίνει ότι υποβιβάζεις τον άνθρωπο που σου την κάνει.

Μην αισθάνεσαι ένοχη. Ένα όχι δεν χάλασε τον κόσμο. Είναι σημαντικό και για τους άλλους να ακούνε και τα όχι και να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πάντα αυτό που θέλουν. Τα δικά σου όρια τα βάζεις μόνο εσύ.

Να είσαι αληθινή στις ανάγκες σου. Προσπάθησε να είσαι καθαρή και ειλικρινής στο τι θέλεις. Τότε θα μπορέσεις να το υπερασπιστείς με τα σωστά «ναι» και τα σωστά «όχι».