Αναζήτηση στο Goddess.gr

Έρευνα: Εσύ και η κολλητή σου έχετε τα ίδια εγκεφαλικά κύματα!

  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Share

Είναι αλήθεια. Εσύ μπορεί να το υποψιαζόσουν καιρό τώρα. Κανένας δεν σε καταλαβαίνει όπως η κολλητή σου. Σας αρέσουν οι ίδιες ταινίες στο Netflix και τα ίδια χιουμοριστικά βιντεάκια στο You Tube. Και μπορείς να της μιλήσεις για όλα όσα σκέφτεσαι, χωρίς να χρειάζεται να εξηγείς μια ώρα τι εννοείς. To goddess.gr ανακάλυψε το γιατί! Έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι αισθάνεσαι τόσο άνετα, γιατί συντονίζονται τα εγκεφαλικά σας κύματα…

Έρευνα για το πώς συντονίζεσαι με την BFF σου!

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications ισχυρίζεται ότι ο λόγος που οι κολλητοί φίλοι τα πάνε τόσο καλά είναι γιατί παρουσιάζουν παρόμοια ή και ίδια σε κάποιες περιπτώσεις εγκεφαλική δραστηριότητα. Ναι λοιπόν. Η κολλητή σου «σε πιάνει» γιατί είναι σαν να κοιτάει σε έναν καθρέφτη.

Η έρευνα έλαβε χώρα στο Κολέγιο Dartmouth, σε 279 σπουδαστές που συμμετείχαν σε ένα πείραμα για τη φιλία. Από εκεί ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 42 φοιτητών, ενώ έβλεπαν παλιά βίντεο. Κλιπς από αμερικανικές εκπομπές όπως το «America’s Funniest Home Videos» και το σόου «Crossfire» του CNN, ακόμα και πλάνα από έναν αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μια γαμήλια τελετή.

Διάβασε επίσης: 7 βουδιστικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ψυχολογία σου

Επεξεργάζεστε τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι οι φίλοι – αυτοί που είχαν φιλική σχέση όχι οι κοντινοί γνωστοί – είχαν την πιο κοντινή εγκεφαλική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου— που συνδέονται με το κίνητρο, την προσοχή και την κρίση – «φωτίζονταν» το ίδιο στους κολλητούς φίλους. Από τα αποτελέσματα μάλιστα, οι ερευνητές  μπόρεσαν να προβλέψουν ποιοι συμμετέχοντες ήταν φίλοι, χωρίς να το ξέρουν από πριν. Και έπεσαν μέσα.

https://www.instagram.com/p/BhlNHfEngJ1/?tagged=bfftravels

«Όσοι απάντησαν περίπου ίδια στα βίντεο που τους δείξαμε στο πείραμα ήταν πιο πιθανό να είναι φίλοι και πολύ κοντά αναφορικά με τα social media. Και αυτό επιβεβαιώθηκε και όταν εξετάστηκαν παράμετροι όπως το δημογραφικό, η ηλικία, το φύλλο, η εθνικότητα κλπ.» αναφέρουν οι συγγραφείς των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φίλοι επεξεργάζονται τον κόσμο και τα ερεθίσματα γύρω τους με τους ίδιους τρόπους.

Διάβασε επίσης: 7 νοητικοί τρόποι για να διεκδικήσεις και να καταφέρεις όσα θέλεις

Σε διάλεξε ή προέκυψε;

Η έρευνα βέβαια είχε να απαντήσει και σε ένα πιο σημαντικό ερώτημα. Μήπως οι άνθρωποι διαλέγουν εξαρχής τους φίλους τους με βάση το πώς συντονίζονται οι εγκέφαλοί τους, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν καν; Ή οι ενέργειες και τα εγκεφαλικά κύματα γίνονται πιο συμβατά με τον χρόνο και την τριβή; Ο συγγραφέας Adam Kleinbaum δήλωσε στο Business Insider: «Πιστεύουμε ότι συμβαίνουν και τα δύο». Μάλιστα είναι και λίγο… στημένο το παιχνίδι, καθώς το να βρίσκεις φίλους με περίπου ίδια εγκεφαλικά κύματα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις αξίες σου, τις απόψεις και τα ενδιαφέροντά σου.

Διάβασε επίσης: 5 δεξιότητες επικοινωνίας που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Επόμενο βήμα; Κανόνισε μια ταινία με την κολλητή σου ή βγείτε για να ψωνίσετε τζιν, μαγιό, αντηλιακάβραχιόλια αστραγάλου και δες πόσο «συγχρονισμένες» είστε. Ακόμα καλύτερα κανόνισε μια ταξιδιωτική εξόρμηση για BFF bonding επί της ουσίας!