Αναζήτηση στο Goddess.gr

Τι ακριβώς είναι ο «δημιουργικός ύπνος» και μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο παραγωγική;

  • 7
  •  
  •  
  •  
    7
    Shares

Γνωρίζεις ότι ένας καλός βραδινός ύπνος διατηρεί το δέρμα σου καθαρό, τη διάθεσή σου σταθερή και το βάρος σου σε ισορροπία. Μπορεί, όμως, ένας ξεκούραστος ύπνος να σε βοηθήσει να υπολογίσεις πόσα ακριβώς έξοδα θα κάνεις, εάν κλείσεις από τώρα τις διακοπές του καλοκαιριού για τέσσερις; Ναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα διαλογισμού Calm, χρησιμοποιώντας την τεχνική που ονομάζεται «δημιουργικός ύπνος».

Τι σημαίνει «δημιουργικός ύπνος»;

Η επιστημονική ονομασία είναι «δομημένος ασυνείδητος γενετικός ιδεασμός», πράγμα που σημαίνει ότι εξασκείς τον εγκέφαλό σου να παράγει νέες ιδέες ενώ εσύ κοιμάσαι. Τι καλύτερο;

Πώς το καταφέρνεις αυτό;

Σκέψου ένα πρόβλημα που έχεις και χρειάζεται κάποια λύση. Δε θα πρέπει να περιμένεις ότι αυτή η μέθοδος θα σου λύσει απαραίτητα τα μεγάλα προβλήματα ζωής, οπότε σκέψου κάποια μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα, καθημερινά πράγματα. Μπορείς για παράδειγμα να σκεφτείς ιδέες για μία παρουσίαση που έχεις να κάνεις στη δουλειά σου και όχι αν θα πρέπει ή όχι να παραιτηθείς από αυτήν. Προτού κοιμηθείς, θέσε ως στόχο να γίνει η λύση σαφέστερη. Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου το πρόβλημα για λίγα λεπτά, έπειτα προσπάθησε να το καταγράψεις σε ένα σημειωματάριο δίπλα από το κρεβάτι σου. Τελικά, συγκεντρώσου σε κάτι πιο χαλαρωτικό προκειμένου να σε πάρει ο ύπνος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα γίνεις αισιόδοξη σε λιγότερο από ένα μήνα: Τεχνικές κι ασκήσεις αισιοδοξίας

Λειτουργεί αυτή η μέθοδος πράγματι;

Για την ακρίβεια, ναι. Το δοκιμάσαμε με ένα πρόβλημα στη δουλειά που δεν φαινόταν να λύνεται τόσο εύκολα όσο θα έπρεπε. Πριν κοιμηθούμε, σκεφτήκαμε το πρόβλημα και κάναμε κάποιες σημειώσεις σχετικά με αυτό που θα ευχόμασταν να κερδίσουμε από τον δημιουργικό ύπνο. Όταν ξυπνήσαμε, μπορεί να μην μας ήρθε αμέσως στο νου κάποια δραματική αποκάλυψη, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεπετάχτηκαν από το κεφάλι μας σαν ομάδα κάποιες πολύ βοηθητικές ιδέες, σε στιγμές που δεν σκεφτόμασταν το πρόβλημα.

Αν και δεν μπορούμε να σου εγγυηθούμε ότι θα ανακαλύψεις τη δική σου θεωρία της σχετικότητας ενώ κοιμάσαι(όπως έκανε ο Αϊνστάιν προφανώς), ο δημιουργικός ύπνος θα μπορούσε να σε βοηθήσει να υπολογίσεις τα έξοδα εκείνου του ταξιδιού που σκόπευες να οργανώσεις.