Αναζήτηση στο Goddess.gr

7 βουδιστικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ψυχολογία σου

  • 35
  •  
  •  
  •  
    35
    Shares

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι Βουδιστές μοναχοί μοιάζουν τόσο γαλήνιοι! Ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της … μόδας και στον δυτικό κόσμο. Το goddess.gr συγκέντρωσε 7 βουδιστικές συνήθειες, που αν εισάγεις στην καθημερινότητά σου θα βελτιώσουν την ψυχολογία σου.

Κάνε τη ζωή σου πιο απλή

Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη. Μην συγκεντρώνεις υλικά αντικείμενα χωρίς την παραμικρή σκέψη. Όταν μέσα σου είσαι μπερδεμένη, χωρίς στόχους, δεν θα σου χρειαστούν, γιατί σίγουρα δεν θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την ψυχολογία σου. Οι Βουδιστές έχουν αυστηρά όσα χρειάζονται και ο ίδιος ο Βούδας που γεννήθηκε πρίγκιπας τα άφησε όλα για να ζήσει απλά. Η ευτυχία και η ισορροπία έρχονται από «μέσα» προς τα «έξω» και όχι το αντίθετο.

Δώσε σε κάποιον όταν δεν το περιμένει

Όταν δουλέψεις πάνω στην ανιδιοτελή πλευρά του εαυτού σου, θα κάνεις λιγότερο φόκους στα δικά σου προβλήματα. Που σημαίνει ότι θα εστιάσεις λιγότερο σε μικροπράγματα που σε βασανίζουν αδίκως και θα ηρεμήσει το μυαλό σου. Όταν αρχίσει να βοηθάς τους άλλους, θα βρεις μεγαλύτερη ικανοποίηση. Δοκίμασέ το. Δώσε ξαφνικά σε κάποιον που δεν το περιμένει! Η ξαφνική χαρά είναι διπλή χαρά και διπλή ευλογία.

Διαλογίσου και εκτίμησε την αναπνοή σου

Επιστημονικά μιλώντας, ξέρουμε ότι η πνευματική συγκέντρωση που επιτυγχάνεται με το διαλογισμό αλλάζει τα κύματα του εγκεφάλου. Αλλάζει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και την ενέργειά μας. Σύμφωνα με τους Βουδιστές είναι ένα βήμα για τη φώτιση. Προφανώς δεν έχεις το χρόνο να διαλογίζεσαι για ώρες κάθε μέρα. Μόλις 30 λεπτά συγκέντρωσης στον εαυτό και στην αναπνοή σου, θα κάνουν τεράστια διαφορά στον ενεργειακό σου χάρτη.

Διάβασε τους σοφούς

Άκουσε τις συμβουλές των μεγαλύτερων και διάβασε κείμενα, αποφθέγματα, ποιήματα και βιογραφίες ανθρώπων που έκαναν διαφορά με τη ζωή και το παράδειγμά τους. Αλλά και τριγύρω σου αν κοιτάξεις προσεκτικά θα βρεις ανθρώπους από τους οποίους μπορείς να μάθεις. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν εμπειρία – κάτι που σου λείπει.

Μην κρίνεις για να μην… κολλάς

Είναι πανεύκολο να κρίνεις τους άλλους. Εξάλλου, είναι κι αυτός ένας τρόπος να επιβεβαιώνεις ή να απαξιώνεις τον εαυτό σου. Σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο δεν σε βοηθάει να κοιτάς με μισό μάτι τον απέναντι. Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από την ανάγκη να έχεις … άποψη για όλους! Ένας βασικός στόχος των Βουδιστών είναι να ακούνε τον συνομιλητή χωρίς να κρίνουν σε δεκαπέντε επίπεδα τι λέει και τι εννοεί.

Αγκάλιασε την αλλαγή – θα έρθει οπωσδήποτε

Κάθε πρωί βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Mε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εσωτερικά και εξωτερικά. Όταν κάτι αλλάξει – λόγω ασθένειας, ηλικίας, κάποιου ατυχήματος – το πιο πιθανό είναι ότι θα υποφέρεις. Ακόμα και οι εξωτερικές αλλαγές, στη δουλειά, στο σπίτι, μας ζορίζουν. Τα πάντα αλλάζουν και αυτός είναι βασικός νόμος του σύμπαντος. Όταν το καταλάβεις βαθιά αυτό, θα μειωθούν οι προσδοκίες σου και θα αποκτήσεις μεγαλύτερη δύναμη.

Μην λείπεις… από το παρόν σου  

Το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και συνήθως είναι φλύαρο. Με το μυαλό ζούμε στο παρελθόν και στο μέλλον, παίζουμε σκηνές από εμπειρίες που υπήρξαν ή που θέλουμε να έρθουν ή που φοβόμαστε ότι θα συμβούν. Το μυαλό ξαναπαίζει παλιά σενάρια, παλιές συζητήσεις ξανά και ξανά. Μάντεψε! Αυτή δεν είναι η πραγματική… πραγματικότητα. Η ζωή δεν συμβαίνει ανάμεσα στα… αυτιά σου, αλλά τώρα, τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο. Μίλησε στους γονείς σου, στα παιδιά σου, κλείσε το κινητό σου και φάε ήρεμα ένα μεσημέρι με αγαπημένα πρόσωπα, ακούγοντας προσεκτικά τι έχουν να σου πουν. Ζήσε 100% αυτό που συμβαίνει ΤΩΡΑ.