Αναζήτηση στο Goddess.gr

5 δεξιότητες επικοινωνίας που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

  • 15
  •  
  •  
  •  
    15
    Shares

Δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη το λέει! Όταν καλλιεργήσεις αυτές τις 5 δεξιότητες επικοινωνίας, που παρατηρείται ότι έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι, θα έρθεις πολύ πιο κοντά στους στόχους σου. Όλοι όσοι τα έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τις έρευνες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε αυτά τα πέντε πεδία. Αν εκείνοι μπορούν, μπορείς και εσύ!

Πολύ συχνά πιστεύουμε ότι οι δεξιότητες που αποκτούμε με τα σεμινάρια, τις ξένες γλώσσες ή ένα μεταπτυχιακό είναι το μοναδικό πλεονέκτημα που έχουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας στο εργασιακό μας πεδίο.

Έρευνες δείχνουν ότι οι πλούσιοι και υπερ-επιτυχημένοι άνθρωποι δεν εξαρτώνται απαραίτητα από τη μάθηση, αν και δεν τη λοιδορούν. Δεν σταματούν όμως ποτέ να εξελίσσονται, έχουν περιέργεια, θέτουν στόχους και έχουν ιδέες – χωρίς κάποιος να τους κάνει μάθημα!

5 δεξιότητες επικοινωνίας που έχουν οι επιτυχημένοι

Οι πετυχημένοι ξέρουν ότι υπάρχουν κι άλλες δεξιότητες, εκτός από τα τυπικά προσόντα, που συχνά είναι απλές γραμμές σε ένα βιογραφικό σημείωμα. Και μαθαίνουν κάθε στιγμή.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού έρχεσαι, που πηγαίνεις. Η ικανότητα να θριαμβεύσεις ξεκινάει από εσένα – Oprah Winfrey

Έρευνες του University College London (UCL) εντόπισαν και συνδύασαν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες που σχετίζονται με την επιτυχία. Πέντε από αυτές θεώρησαν θεμελιώδεις για την επικοινωνία. Εμείς δεν θα σου πούμε ότι μόλις τις ακολουθήσεις θα γίνεις αυτόματα ζάμπλουτη και επιτυχημένη! Σίγουρα όμως, δεν σου τις μαθαίνουν σε κανένα σχολείο και θα βελτιώσουν εξαιρετικά την επικοινωνία σου και τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή.#1 — Συναισθηματική σταθερότητα

Αν είσαι από εκείνα τα πλάσματα που αντιδρούν/ξεσπούν κυρίως συναισθηματικά, η καρδιά σου θα έχει σφιχτεί ήδη διαβάζοντας τον… τίτλο. Σε κάθε περίσταση, όταν αφήσεις τα συναισθήματά σου να ξεσαλώσουν – το γνωρίζεις ήδη – τα πράγματα στην επικοινωνία παίρνουν άσχημη τροπή. Το να εξασκήσεις την ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματά σου είναι δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό για την εξέλιξή σου. Προσπάθησε να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα και όχι με βάση τι θα κερδίσεις την επόμενη στιγμή. Έχει σημασία να μείνεις πιστή στους μακροπρόθεσμους στόχους σου – κρατώντας την ψυχραιμία σου – και όχι να παρασύρεσαι από τις παρούσες συνθήκες.

#2 — Αποφασιστικότητα

Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις. Λες ότι είσαι αποφασιστική να πετύχεις τους στόχους σου, αλλά όταν έρχονται τα δύσκολα είναι που πρέπει να δοκιμαστείς για την… ειλικρίνειά σου. Το να έχεις αποφασιστικότητα σημαίνει ότι είσαι διατεθειμένη να προχωρήσεις με θάρρος, ανεξάρτητα από τις ατυχίες και τις κακοτοπιές. Πώς εξασκείς αυτή τη δεξιότητα, ακόμα και τις χειρότερες στιγμές; Το κλειδί είναι η αποδοχή. Πρέπει να είσαι σε θέση να παραδεχθείς ότι κι αν υπάρχουν «ύψη» θα υπάρχουν και «βάθη». Αν βρεθείς στην κορυφή του βουνού, υπάρχει και η χαράδρα, και θα δεις τη… θέα και από κει. C’est la vie. Και τα δύο θα αντιμετωπίσεις για να βγεις νικήτρια. Θάρρος και λίγο χιούμορ θα είναι τα όπλα σου για την επόμενη «πίστα», που θα φέρει στη ζωή σου περισσότερη ευτυχία.

Μην ντρέπεσαι για τις αποτυχίες σου, μάθε από αυτές και ξεκίνα ξανά – Richard Branson

#3 — Έλεγχος

Αν προσπαθήσεις να μικρομανατζάρεις κάθε λεπτομέρεια, σε κάθε κομμάτι της ζωής σου, πάει «το ‘χασες». Θα βλέπεις συνεχώς το δέντρο και θα χάνεις το δάσος. Κι εμείς θέλουμε να βλέπεις και το δέντρο, να βλέπεις και το δάσος! Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να κάνεις «πασαλείμματα» και «μισές δουλειές». Πρέπει όμως να καταλάβεις ποια είναι τα πράγματα που ΜΠΟΡΕΙΣ να ελέγξεις και να επικεντρωθείς σε αυτά. Μπορείς να ελέγχεις πόσα χρήματα ξοδεύεις σε κραγιόν, δεν μπορείς να ελέγξεις αν θα κερδίσεις το λότο (που δεν παίζεις!). Και σίγουρα δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα και τις επιθυμίες κάποιου άλλου ανθρώπου. Μην χάνεις τη δύναμή σου, κρυφοκοιτώντας τι κάνει ο διπλανός. Έλεγξε τον εαυτό σου και τη δύναμη κρούσης σου.

Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις – Maya Angelou#4 — Αισιοδοξία

Πνίξε τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο. Πιθανώς το κάνεις ασυνείδητα και φυτεύεις εσύ η ίδια καταστροφικές σκέψεις στο μυαλό σου. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι «λένε» 300 με 1000 λέξεις στον εαυτό τους το λεπτό. Καταλαβαίνεις τι γίνεται όταν αυτές είναι αρνητικές. Καταστροφή. Σπάσε την κακή συνήθεια να επικοινωνείς αρνητικά με το… κεφάλι σου. Η JK Rowling, που έγινε δισεκατομμυριούχος με τα βιβλία και τις ταινίες του Χάρι Πότερ, έφαγε μεγάλες ήττες πριν καταφέρει να εκδώσει το πρώτο βιβλίο της. Οι υπερεπιτυχημένοι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να μετατρέψουν το «όχι» σε σταθμούς επιτυχίας. Η επανάληψη θετικών επιβεβαιώσεων στον εαυτό θα ανεβάσει την ενέργειά σου για να συνεχίσεις.

Είναι αδύνατον να ζεις και να μην αποτύχεις σε κάτι. Εκτός αν ζεις τόσο προσεκτικά που θα ήταν το ίδιο και να μην ζεις καν – περίπτωση στην οποία έχεις αποτύχει προκαταβολικά – JK Rowling

#5 — Ευσυνειδησία

Το να είσαι ευσυνείδητη σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτα πρέπει να είσαι παρούσα σε κάθε στιγμή και ταυτόχρονα να είσαι επιμελής και επίμονη. Αλλιώς θα χάσεις το κίνητρο να κυνηγήσεις το όνειρό σου και να κερδίσεις την επιτυχία που αξίζεις. Πώς να αναπτύξεις αυτή τη δεξιότητα; Η απάντηση είναι απλή, αλλά θέλει στόχο. Βάλε ξεκάθαρους στόχους, γιατί χωρίς αυτούς δεν υπάρχει κάτι να … κυνηγήσεις. Γράψε ξεκάθαρα σε ένα χαρτί τους μακροπρόθεσμους στόχους και κάθε φορά που απογοητεύεσαι, ξαναδιάβασέ τους και οραματίσου τον εαυτό σου να τους έχει πετύχει. Δεν είναι κάτι που θα καταφέρεις με τη μία, αλλά οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι κάποια στιγμή είδαν με τα μάτια του μυαλού τον εαυτό τους να τα έχει… όλα!