Αναζήτηση στο Goddess.gr

Ο καθαρός αέρας κάνει καλό στην υγεία: Μύθος ή αλήθεια;

  • 15
  •  
  •  
  •  
    15
    Shares

«Βγες να πάρεις καθαρό αέρα» είναι η πιο συχνή συμβουλή που θα ακούσεις σε περίπτωση ζάλης, ναυτίας ή έντονης κρίσης άγχους. Είναι όντως ο φρέσκος αέρας γιατρικό; Είναι μύθος ή αλήθεια;

Ο καθαρός αέρας είναι γιατρικό: Μύθος ή αλήθεια;

Η αλήθεια είναι πως ο καθαρός αέρας στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως η μόνη ενδεδειγμένη προσπάθεια θεραπείας για ασθένειες που προσβάλλουν τους πνεύμονες όπως η φυματίωση. Κι όντως αυτή η μέθοδος δούλεψε καλά για ένα ποσοστό ανθρώπων σε σανατόρια, πριν τη θεραπεία με χρήση σκευασμάτων στρεπτομυκίνης. Ακόμη και σήμερα οι γιατροί βλέπουν τα οφέλη του καθαρού αέρα στην υγεία.Δε βγαίνω έξω για να μην αρρωστήσω: Μήπως πετυχαίνεις το αντίθετο;

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, το κρυολόγημα ή οι ιώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις αποδίδονται στον κρύο καιρό αλλά στην πραγματικότητα γι΄αυτά ευθύνονται οι κλειστοί χώροι.

Η παραμονή μας σε κλειστούς χώρους και η μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς επιτρέπει το «πάρτι» και την εξάπλωση των μικροβίων. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε εντός κτηρίων κι όσο περισσότερο αλληλεπιδράμε με ανθρώπους σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους, τόσο πιθανότερο είναι να αρρωστήσουμε. Ακόμα και το άνοιγμα ενός παραθύρου ή μιας πόρτας μειώνει αντί να αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε αφού επιτρέπει την ανανέωση του αέρα.

Η εξοχή κι ο καθαρός αέρας κάνουν καλό ψυχή και σώματι

Αλλά τα οφέλη είναι σημαντικά όχι μόνο για τη σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική. Η σεροτονίνη, μια ορμόνη που έχει συνδεθεί με την καλή διάθεση, επηρεάζεται από την ποσότητα οξυγόνου που εισπνέουμε. Είναι συνεπώς λογικό όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και ειδικά στην εξοχή να νιώθουμε ευεξία κι ευημερία. Αντίθετα, μένοντας επί μακρόν κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, ο αέρας που ανακυκλώνεται κάνει το σώμα μας να εργάζεται εντονότερα για να λάβει το οξυγόνο που απαιτείται, με συνεπαγόμενο ένα αίσθημα δυσφορίας.Δεν είναι τυχαίο που οι εκδρομές στη φύση συνδέονται με τη μείωση του στρες και την καλή ψυχική υγεία. Μικρές αποδράσεις στην ύπαιθρο μπορούν να αναζωογονήσουν ψυχή και σώματι. Ακόμη κι αν ταλαιπωρείσαι από εποχικές αλλεργίες, μην στερείς από τον εαυτό σου το «φάρμακο» της φύσης που δεν είναι άλλος από τον καθαρό αέρα. Πάρε μέτρα προφύλαξης (πάρε μαζί σου τα αντισταμινικά και προγραμμάτισε τη βόλτα σου σε ώρες που δεν παρατηρείται «έκρηξη» γύρης) και πες ναι σε μια εκδρομή στην ύπαιθρο. Όπως αποδεικνύεται, είναι γιατρικό και μάλιστα δωρεάν!