Αναζήτηση στο Goddess.gr

Zήσε με θάρρος: Η Κυρία Τάο, η 99χρονη γκουρού της γιόγκα μας εμπνέει

  • 24
  •  
  •  
  •  
    24
    Shares

Η Τάο Πόρτσον-Λιντς είναι η γηραιότερη δασκάλα γιόγκα στον κόσμο και κάτοχος ρεκόρ Γκίνες. Στις 13 Αυγούστου θα γίνει 100 ετών! Αν μπεις στο Instagram προφίλ της και θα καταλάβεις γιατί τη θαυμάζει ο μισός πλανήτης. Τα τελευταία 75 χρόνια ξυπνάει στις 5 το πρωί και κάνει τη γιόγκα της. Ακόμα και σήμερα διδάσκει 6-8 μαθήματα την εβδομάδα και κάνει παρέα με τους μεγαλύτερους γκουρού ευζωίας και ευεξίας. Είναι επαγγελματίας χορεύτρια και οδηγεί Smart ακόμα και σήμερα.

«Η χαρά της ζωής είναι μέσα μας»

Η ευλύγιστη γιαγιά της γιόγκα ήρθε στον κόσμο επταμηνίτικη σε ένα… πλοίο από μητέρα Ινδή, η οποία πέθανε στη γέννα. Ο Γάλλος πατέρας της εναπόθεσε την ανατροφή της στους θείους της. Σε ηλικία 8 ετών είδε μια ομάδα αγοριών να κάνουν γιόγκα σε μια εξωτική παραλία και αυτή η εικόνα της άλλαξε τη ζωή. Υπήρξε ηθοποιός, μοντέλο, χορεύτρια. Και όπως λέει και η ίδια οτιδήποτε θα ήθελε να γίνει, θα το κατάφερνε. Πάνω σε ψηλά τακούνια, τα οποία λατρεύει.

Όταν ξυπνάω το πρωί, ξέρω ότι αυτή θα είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Ποτέ δεν σκέφτομαι τι δεν μπορώ να κάνω. Μόνο θετικές σκέψεις πρέπει να έχεις το πρωί. Και ποτέ να μην αναβάλλεις κάτι για αύριο.

«Δεν σκέφτηκα ποτέ την ηλικία»

Η αυτοβιογραφία της «Dancing Light: The Spiritual Side of Being Through the Eyes of a Modern Yoga Master» έχει βραβευτεί. Ο διεθνούς φήμης γκουρού Ντίπακ Τσόπρα την αποκαλεί μέντορά του και παράδειγμα ενός «Σώματος χωρίς ηλικία και Πνεύματος χωρίς χρόνο». Η κυρία Τάο μας διδάσκει να αφήνουμε τα πράγματα να κυλούν και να βρισκόμαστε παρούσες στη στιγμή. Έχει κάνει τρεις εγχειρίσεις στους γοφούς της και όταν τη ρωτούν μα πώς συνεχίζει και αντέχει το σώμα της, απαντά: «Είμαι το αφεντικό!».

https://www.instagram.com/p/Bb07t8aghi2/?hl=en&taken-by=taoporchonlynch

Διάβασε 10 φράσεις κλειδιά από την κυρία Τάο

–  «Δεν σκέφτηκα ποτέ κάτι για την ηλικία. Πίστευα πάντα ειλικρινά και ακόμα το πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορώ να κάνω. Πιστεύω ότι όλη η δύναμη του σύμπαντος είναι μέσα μου.»

–  «Άφησε τα χασμουρητά βαρεμάρας πίσω σου και άρχισε να αισθάνεσαι ένα αεράκι ζωής να πάλλεται μέσα σου.»

–  «Βλέπω την ομορφιά της φύσης. Και μου λέει ότι ακόμα και τα δέντρα γίνονται πιο όμορφα όταν μεγαλώνουν σε ηλικία.»

–  «Μην φορτώνει το πιάτο σου. Μην παρατρώς. Μην γεμίζεις το μυαλό σου με φόβο. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ και μην αναβάλλεις.»

–  «Τα δέντρα 100 ετών ανακυκλώνουν τον εαυτό τους και πετάνε νέα λουλούδια. Κάνε ανακύκλωση στον εαυτό σου. Η φύση σου δίνει στοιχεία για να ζήσεις.»

–  «Μέσα στο κεφάλι μου είμαι ακόμα στα 20. Και δεν έχω καμία πρόθεση να μεγαλώσω.»

–  «Δεν λέω ποτέ αντίο. Λέω “au-revoir” (εις το επανιδείν). Το αντίο είναι τόσο τελειωτικό. Au-revoir σημαίνει θα σε ξαναδώ!»

–  «Έχω μάθει ότι αν αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις κατά μέτωπο, θα βρεις περισσότερη δύναμη. Μην τρέχεις μακριά από αυτό που φαίνεται πρόκληση. Μπορεί να είναι ένα σημαντικό μονοπάτι για τη ζωή σου. Πρέπει να είσαι επίμονος και να ακολουθείς αυτό που πιστεύεις.»

–  «Η αναπνοή είναι η δύναμη πίσω από όλα τα πράγματα. Αναπνέω και ξέρω ότι όλα θα γίνουν.»

–  «Θα διδάσκω γιόγκα μέχρι να μην μπορώ να αναπνεύσω πια και τότε απλώς θα πετάξω στον επόμενο πλανήτη.»

Δες την στο βίντεο που ακολουθεί: